Nagy bejelentést tett a politikus: még több pluszpénz jár a nyugdíjasoknak?

Belföld
Hirdetés

Negyedévente nyugdíjkorrekcióra lenne szükség - mondta sajtótájékoztatóján a DK országgyűlési képviselője. Gy. Németh Erzsébet a Spirit FM Aktuál című műsorában most arról beszélt: kevésnek tartják a 15 százalékos nyugdíjemelést, ráadásul a kormánynak az elmúlt évekből is kellene "törlesztenie".

Hangsúlyozta: az Árnyékkormány már tavaly áttekintette a 2021-2022 évi nyugdíjemelések helyzetét, és döntöttek arról, hogy 100 ezer forintos egyszeri támogatásra lenne szükség a mediánnyugdíjjal rendelkező idősek számára. Úgy látja, pont azok a nyugdíjasok vannak a legrosszabb helyzetben, akiknek 140-150 ezer forint alatt van a nyugdíja, nekik segíteni kellene.

Gy. Németh Erzsébet azt mondta: ez nem politikai kérdés, az élelmiszerárak az elmúlt évben 44 százalékkal emelkedtek, van egy hétszeres gázáremelés, és a gyógyszerárak emelkedése is jelentős volt. A legtöbb nyugdíjas ezekre költ, így a 15 százalékos januári nyugdíjemelés erre biztos nem elég - tette hozzá. 

Szerinte a kormány abban sem volt korrekt, hogy tavalyra mindössze 14 százalék nyugdíjemelést adott, holott a KSH által elismert nyugdíjas infláció meghaladta a 15 százalékot, és még 2021-ből is adós 0,3 százalék emeléssel a kormány. Mint mondta, ha ezt is figyelembe vesszük, még 1,5 százalék nyugdíjjal tartozik a kormány a nyugdíjasoknak, ezt visszamenőleg 2022 januárjától ki kell fizetni. Ez átlagosan 30-32 ezer forint lenne - közölte.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy a héten dupla nyugdíjat utal a kormány, és 3 nappal korábban kézhez kaphatják a februári és a 13. havi nyugdíjat az idősek. Gy. Németh Erzsébet szerint ez egy cinizmus a kormány részéről, az általa említett emelést ugyanis már tavaly novemberben végre kellett volna hajtani. A kormány sikerpropagandaként kommunikálja azt, ami valójában jár a nyugdíjasoknak. "Ez a végtelen lenézése az idős embereknek" - fogalmazott.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés