Nagy figyelmet kapott itthon a rovarok fogyasztása, pedig már évszázadok óta eszünk ilyesmit

Belföld
Hirdetés

Az utóbbi időben nagy visszhangja volt, hogy az Európai Bizottság három rovarfajtát hagyott jóvá újfajta élelmiszerként: a házi tücsköt, a sárga lisztkukacot és a keleti vándorsáskát. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: a rovaroktól származó alapanyagokból készült élelmiszereket egyébként évszázadok óta fogyasztjuk, ilyen a méz is.

Éder Tamás szerint egy kicsit túl van lihegve ez a téma, egyelőre ennek a dolognak nincs kihatása az európai piacra. Hozzátette: önmagában a vörös és fehér húsok fogyasztása közötti átrendeződés az elmúlt három évtizedben jellemző volt, a baromfi Magyarországon igen nagy előnyre tett szert a 2000-es évek elején, ezt mára behozta a sertéshús. A marha, birka fogyasztása viszonylag alacsony szinten van - tette hozzá.

Éder Tamás szerint az elmúlt 4-5 évben nagy figyelmet kapott a különböző nem hagyományos módon előállított húspótlók, fehérjeforrások híre,a nyugat-európai szakértők azt mondják, hogy a néhány évvel ezelőtti megugrás lefutóban van. Nagy volt a népszerűség, de csökkent ezeknek a fogyasztása - mondta.

A tücsök-bogár dologban szerinte semmi új nincs, ez már a negyedik olyan döntése az EU-nak, amely bogárból származó fehérjét elvileg tudományosan alátámasztottan engedélyez fehérje formájában való felhasználásra. Arra a felvetésre, hogy Ázsiában ez sokkal elterjedtebb, azt mondta: a rovaroktól származó alapanyagokból készült élelmiszereket egyébként évszázadok óta fogyasztjuk, ilyen a méz is, hiszen a méh a virágport a saját enzimjeivel összekeverve alakítja át abba a formába, amit mi elfogyasztunk.

Éder Tamás hozzátette: olyat már hallott Magyarországon, hogy takarmányba felhasznált fehérjeforrást próbálnak előállítani rovarokból, de az ő szövetségükbe még nem jelentkezett olyan ember, aki mondjuk rovartenyésztéssel foglalkozna, fogyasztási célra.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés