Nagy István: kivezethető az ársapka, ha csökken az infláció

Belföld
Hirdetés

A Spirit FM Exkluzív című műsorának vendége volt Nagy István, agrárminiszter.

Hazánk hat közép-kelet-európai tagállammal közösen kérte az agrárminiszteri tanácsülésen, hogy az EU tegyen valamit az Ukrajnából beáramló gabonaimport megfékezése érdekében, de Brüsszeltől nem várható segítség – adta hírül az Agrárminisztérium. Nagy István elmondta: felelősek vagyunk azokért az országokért és emberekért, akiknek élelmezésbeli problémájuk van, támogatnunk kell őket. A szolidaritási folyosó azonban nem folyosóként működik, hanem a szomszédos országok raktárai lettek tele, és kezdtek el üzérkedni a gabonával.

„A szerencselovagok ráültek erre, hiszen egy háború elől menekítő gabona jóval olcsóbb, és nagyobb haszon reményében szeretnének ezen túladni. Csakhogy ennek következtében Európa belső piaca teljességgel leállt, mert mindenki az olcsóbbat szeretné megvásárolni, és mindenki nyerészkedni akar ezen az árun, ahelyett, hogy eljuttatnánk oda, ahol valóban rászorultak” – emelte ki a miniszter.

A vagonokban érkező ukrán búza nem jut el Etiópiába, hanem Kelet vagy Közép-Kelet Európában gyorsan leszívják a magtárak, és eladják fele áron, mint amennyiért a gazda megtermeli és el tudná adni. Nincs egységes álláspontja az uniós agrárminisztereknek. Az EU egyelőre próbálja behunyni a szemét, és nem tudomást venni a problémáról, mert egyelőre mindenki haszonélvezője annak, hogy az üresedő készleteit feltölti és sokkal olcsóbban tud hozzájutni, mint a saját termelőitől.

A műsorban továbbá szót ejtettek a méztermelőket sújtó problémákról, az elszállt élelmiszer árakról és az ársapkáról.

„Az ársapka egy valódi szociális intézkedés, hiszen az áfacsökkentés korábban megtörtént. Láttuk, hogy nem váltotta be azt a hatást hosszú távon, amit szerettünk volna, viszont az élelmiszer ársapka kifejezetten betölti azt a szerepet, hogy az árak alacsonyabban vannak az érintett termékeknél. Mindaddig az ársapkát tartjuk, ameddig az élelmiszer és az egész infláció folyamata meg nem fordul, és abban a pillanatban, ahogy az infláció hatása elkezd csökkenni, abban a pillanatban elérkezik az az idő, amikor ki lehet vezetni” – jegyezte meg Nagy István.

A hírre, hogy az Európai Unióban egy új jogszabály szerint a házi tücsök is ehető keddtől az agrárminiszter azt mondta: teljesen érthetetlen számára, hogy mitől ennyire fontos dolog az, hogy Európára erőltetik a rovarfogyasztásnak a lehetőségét.

„Nem értem, hogy miért van erre szükség, amikor semmilyen hagyománya, semmilyen kultúrája, semmilyen alapja nincsen annak, hogy Európában rovarfehérjével kellene az élelmiszereket kiegészíteni. Az egész folyamat arra megy, hogy adjuk fel az identitásunkat, legyen egy ilyen nagy keverék az egész, és legyen egy olyan identitás nélküli társadalom, amely szabadon irányítható, szabadon vezethető, hihetetlen, ami zajlik” – fejtette ki Nagy István.

Az uniós források kapcsán kiemelte: több mint 5300 milliárd forintot használhatnak fel a gazdák, kiszámítható módon bocsátják rendelkezésükre 2027-ig.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés