Nagyon nehéz időszak vár az építőiparra a szakember szerint

Belföld
Hirdetés

A vállalkozói vélemények szerint jelen pillanatban durván olyan 30 százalékkal kisebb az ágazat rendelési állománya, ami azt vetíti előre, hogy 2024 lesz a legnehezebb éve az építőiparban - fogalmazott Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kéthetente szondázza a piacot, és több száz vállalkozóval beszélnek helyzetértékelésről és várakozásokról. A vállalkozói vélemények szerint jelen pillanatban durván olyan 30 százalékkal kisebb az ágazat rendelési állománya, ami azt vetíti előre, hogy 2024 lesz a legnehezebb éve az építőiparban - fogalmazott Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. Az elnök hozzátette: a foglalkoztatottak száma is csökken, a cégek 3/4-ének a jövedelmezőségének rosszabb lesz idén, mint tavaly volt. “Jó, optimista dolgokat nem igazán tudok mondani jelenleg” - mondta Koji László.

A múlt évben még 20600 újépítésű lakást adtak használatba, idén a várakozásaik 16 ezer körül vannak, és ha nem lesz intézkedés vagy piaci javulás, 2024-ben ez a szám akár 10 ezer körül is alakulhat. Ugyanakkor 30-35 ezer lakást kellene megépíteni az ÉVOSZ elnöke szerint.

Az elnök félti a tehetséges cégeket, amelyek a műszaki elvárásoknak is megfelelnek, hogy nem lesz munkájuk, illetve attól is, hogy “a kóklerek itt vannak velünk” és elsősorban a lakosság megrendelői piacán. Másfelől pedig szerinte egy kemény piaci helyzet mindenképp egy hatékonyabb építőipart kényszerít ki, ami hosszabb távon mindenkinek az előnyére válik.

A teljes adás visszahallgatható itt:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: