Nagyon rossz a fiatalok mentális állapota, sokan elhagynák Magyarországot

Belföld
Hirdetés

Egy nemrég publikált kutatásból az derül ki, hogy a 16-24 éveseknek csupán a 6 százaléka biztos abban, hogy Magyarországon marad, a többiek elvágyódnának külföldre. A jelenségről Bereczki Enikő generációs szakértő nyilatkozott a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

Amikor fiatalokkal dolgozik, beszélget, sokaknál megfogalmazódik a kivándorlás szándéka - ezt mondta Bereczki Enikő generációs szakértő a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. A szakember azt is tapasztalja, hogy főként a magasabb végzettségű fiatalok vágyódnak el külföldre, hogy munkatapasztalatot szerezzenek, vagy akár tanuljanak.

A fiatalok nagyon rossz mentális állapotban vannak, sokaknál jelen van a depresszió és a különféle függőségek, tette hozzá a szakember. Ezekre a rossz érzésekre igaz, hogy ráerősített a koronavírus, de előtte sem volt sokkal jobb a helyzet, magyarázta Bereczki Enikő.

A kivándorlás pedig többeknél nem puszta kalandvágy következménye, hanem az elkeseredettség, illetve az, hogy nem látják itthon a munkalehetőségeket - fogalmazott Bereczki Enikő. A mai Z generációs fiatalok egyébként is egy rendkívül megosztott társadalomban nőnek fel, és ez a megosztottság csak tovább nő. Nagyon sok tennivaló lenne abban, hogy segítsünk megtalálni a helyüket, a lelki egyensúlyt is meg kell teremteni számukra, rengeteg kihívás van most a mai fiatalok előtt és azt lehet látni, hogy ez globális szinten problémát jelent, nem csak Magyarországon.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés