Nagyot drágult a magánegészségügy, ez az oka

Belföld
Hirdetés

A magánegészségügy hosszú távú befektetés - van benne jó üzlet azoknak, akik megfelelő nagyságban és jó üzleti szemlélettel vezetik az intézményt, vélekedett Lengyel Lívia közgazdász, egészségügyi szakértő a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. Magyarország ebben kicsit másabb, mint mondjuk a nyugat-európai országok vagy Amerika.

Mint mondja, sok szereplője van a magánegészségügynek Magyarországon, akadnak köztük olyanok, akik csak pár évvel ezelőtt kezdték el a tevékenységüket. A jelenlegi gazdasági helyzet, az infláció, a magas energiaárak, a munkavállalók bérigényei, azt eredményezték, hogy nehezebb ezeknek az intézményeknek a szokásosnál. Ráadásul a pácienseknek is csökkent az egészségügyi kiadásokra fordítható kerete, ebből fakadóan csökkent a forgalom a magánegészségügyben is, magyarázta.

Azokon a területeken tudott a magánegészségügy jól növekedni, ahol hamar érezték a páciensek, hogy vagy időben, vagy a szolgáltatás minőségében szeretnének jobbat, például szülészeti vagy ortopédiai területen - fogalmazott Lengyel Lívia.

A szakértő úgy látja, hogy tavaly ősszel elindult egy áremelés, ami “nagyon kényszerű helyzet volt”, a magas energiaárak és az infláció indokolták ezeket.

Azt viszont már jól lehet látni, hogy a magánegészségügyben nincs lehetőség további áremelésre, mert “egyszerűen elfogynak a fizetőképes páciensek”, tette hozzá.

A magánegészségügyi páciensek több mint a fele zsebből fizet, tehát nem biztosításból - árulta el Lengyel Lívia.

A teljes adás itt hallgatható vissza:

Hirdetés
Hirdetés