Napi 3-4 közalkalmazott hagyja ott a munkahelyét - állítja a szakszervezet

Belföld
Hirdetés

Egyre nagyobb lehet a munkaerőhiány a kormánytisztviselők között - mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában.

A kormány úgy biztosítja a minisztériumi kormánytisztviselői bérezés fedezetét, hogy elrendeli a minisztériumi álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeg fordítható béremelésre. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke volt a Spirit FM Aktuál című műsorának a vendége.

“Semmilyen módon nem elfogadható” Boros Péterné szerint a kormány által vázolt koncepció. “Ha a háborús helyzetre hivatkozik a kormány, akkor nyilván ez egy nem jó módszer, hiszen akkor szinten kellene tartani a létszámot, vagy éppen növelni. Semmiképpen sem értékelem ezt egy megfelelő módszernek” - fejtette ki az MKKSZ elnöke.

Azt mondta az elnök, hogy szerinte bele van kódolva az elképzelésbe, hogy a maradóknak növekszik az ellátandó feladatok mennyisége, vagyis a 8,5 óra munkaidejük is nőhet majd. 

Boros Péterné hozzátette, hogy a kormányhivatalokban, kormányablakokban nagyon kevés bérért dolgoznak a munkavállalók, ráadásul egyre nagyobb leterheltséggel, ez az intézkedés pedig pont rajtuk nem segít, pedig ők lennének a leginkább rászorulva a béremelésre. 

Egy új, időtálló illetményrendszer bevezetését szeretné elérni a szakszervezet, ennek érdekében zajlanak az egyeztetések, derült ki Boros Péterné szavaiból. Szeretnék, hogy az általuk javasolt módosításoknak köszönhetően ismét vonzó legyen a szektor. “Nincs sok idő, mert ha így hagyja (a kormány - a szerk.), és a megélhetést, a tisztességes béreket nem biztosítja, akkor sajnos nagyobb lesz a munkaerőhiány, és nem fogja tudni gyorsan pótolni az elmenő munkaerőt” - fogalmazott.

Állítja: napi 3-4 ember hagyja el a pályát, “egyik napról a másikra”.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés