Napóleon és a magyar hadurak

Belföld
Hirdetés

A hadvezetés legnagyobb ikonja több győztes csatát vívott meg, mint Nagy Sándor és Julius Caesar együttvéve. Mégis számos szorongással küzdött és egyik kezét mindig mellénye gombjai közé rejtette. Bonaparte Napóleonról és az ellene harcoló magyar tábornokokról beszélgetünk az Eredetben Nagy L. Istvánnal, a Magyarságkutató Intézet tudományos főmunkatársával.

A magyar történeti tudat úgy emlékezik meg a francia háborúkról, mint hatalmas vereségekről. Mégis érdemes ennek a korszaknak a magyar vonatkozásaival foglalkozni.

A magyar hadvezérek közül kiemelkedik Melas Mihály, a francia háborúk hős magyar tábornoka, akit a margenoi csatában győzött le Napóleon. Mégis úgy emlegetik őt, hogy az egyetlen volt, aki tehetségben és tudásban közel azonos szinten volt, mint Napóleon. 

"Kiváló lovassági parancsnok volt. Végigharcolta a hét éves háborútól kezdve egészen a második koalíciós háborúig az összes háborút. És 1799-ben, amikor az itáliai hadsereg főparancsnok nélkül maradt, akkor a szövetséges hadsereg élére Szuvorov marsall érkezett , viszont ezen belül a császári-királyi erők élére Melas Mihály került. Az ő segítségével foglalták vissza Észak-Itáliát" - mondta Nagy L. István. 

A teljes beszélgetés meghallgatható itt:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: