Navracsics Tibor: Több mint tízszeres volt a túljelentkezés az Integritás Hatóság élére

Belföld
Hirdetés
Fotó: Navracsics Tibor, Facebook.com

Hosszú hónapok óta zajlik a tárgyalás az Európai Bizottság és a magyar kormány között az európai uniós pénzek sorsáról. Több ponton jogszabály módosításokra, valamint intézményi változásokra is kötelezték a magyar felet a források lehívásáért cserébe. Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős minisztert éppen azért arról kérdeztük a Spirit FM Aktuál című műsorában, mikor érkezhet meg a hazánknak járó több ezer milliárd forint összegű EU-s pénz.

Navracsics Tibor optimista az ügyben, szerinte meg fogjuk kapni az uniós pénzeket. 

"Év végéig jelöltük meg a határidőt, amíg az ezt lehetővé tevő megállapodásokat alá kell írni, addig pedig van még másfél hónapunk. Én azt hiszem, hogy ezt végig kell dolgoznunk, de bízom benne, hogy a végére sikerül minden megállapodást aláírni"

- jelentette ki a miniszter.

A magyar kormány egy haladékot már kapott, erre Navracsics szerint azért került sor, mert az Európai Bizottság szeptember közepén úgy értékelte, hogy elégségesek azok a vállalások, amelyeket Magyarország tett az uniós jogállamisági aggályok megválaszolására, ugyanakkor a gyakorlatban is szerették volna látni a most bevezetett intézkedések megvalósulását. Ezért tanácsoltak azt az Európai Tanácsnak, hogy adjanak haladékot arra, hogy a megfelelő jogszabályi változásokat át tudjuk vezetni az Országgyűlésben, az új intézmények pedig fel tudjanak állni, amely ezt el is fogadta. 

"A finisben vagyunk" a miniszter szerint, mert jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatos tárgyalások gyakorlatilag lezárultak. Azt ugyanakkor elismerte, hogy az újjáépítési alapról szóló egyeztetések kapcsán még felvetődtek kritikák az igazságszolgáltatás függetlenségével szemben. Ezek Navracsics szerint jobbára azonban az Országos Bírósági Hivatal és a Bírói Tanács közötti hatáskörmegosztás kérdését firtatják, amely szerinte maximum csak érintőlegesen érintik az igazságszolgáltatás függetlenségének ügyét. 

Arra a kérdésünkre, hogy várhatóak-e további kérések az unió részéről, Navracsics azt felelte: 

"Tulajdonképpen igen, sőt még a megállapodás aláírása után is, hiszen még az is előfordulhat, hogy az uniós források felhasználásának ellenőrzése során tesznek olyan észrevételeket, amely miatt fel is függeszthetik a pénzek folyósítását."

Navracsics Tibor ugyanakkor leszögezte azt is, hogy bár a legtöbb tagállam esetében már előfordult, hogy az Európai Bizottság valamilyen aggálya miatt hosszabb vagy rövidebb időre felfüggesztették a források folyósítását, a mi esetünkben ezek a nagy alapos tárgyalások alkalmasak lehetnek arra, hogy nálunk ez ne következzen be.

Sok kritika érte a most felálló Integritás Hatóságot is, amely szervezet feladata lesz, hogy az uniós forrásokból megvalósuló projekteket illető közbeszerzési eljárások átláthatóságát és tisztaságát felügyelje. Ezek Navracsics szerint alaptalanok, mert ez egy független hatóság lesz. Mivel a napokban járt le a jelentkezési határidő az igazgatósági pozíciókra, rákérdeztünk arra is, hogy áll most ott a munka. Erre úgy felelt:

"Több, mint tízszeres volt a túljelentkezés az elnök és az elnökhelyettesi pozícióra. Terveink szerint november elején hirdet majd eredményt az a független bizottság, amelynek a tagjai a pályázatokat értékelik, és abban bízunk, hogy rövidesen, november közepére meg is tudja kezdeni a tevékenységét."

Megkérdeztük azt is a minisztertől, hogy előfordulhat-e olyan forgatókönyv, miszerint csak részletekben jut hozzá Magyarország a különböző uniós pénzekhez. Erre Navracsics Tibor azt válaszolta, hogy lehetséges, hogy az Európai Bizottság úgy dönt, hogy a források egy bizonyos százalékát nem adja egyelőre oda, csupán később folyosítja a maradék összeget, ha úgy látja, hogy már megvalósultak a kérései. 

"Számunkra az a fontos, hogy hozzájussunk az uniós forrásokhoz, értelemszerűen minél nagyobb százalékban. Én azért dolgozom, hogy ez 100 százalék legyen."

Arra a kérdésünkre, miszerint megnehezíti-e a tárgyalásokat Brüsszelben, hogy az Orbán-kormány például legutóbb az uniós szankciók kapcsán plakátkampányt indított, azt felelte: mivel most a magyar kormányban ül, ezért a magyar kormány álláspontját képviseli, de az öt éves uniós biztosi tapasztalata segítette abban, hogy értse a volt brüsszeli kollégái által elmondottakat is. Navracsics Tibor abban bízik, hogy ez a magyar kormány álláspontját is tudja finomítani, változtatni Brüsszel irányába. 

Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy a szankciókkal kapcsolatos viták nem szoktak előkerülni azokon a tárgyalásokon, amelyeken ő részt vesz, maximum előtte vagy utána az informális beszélgetésekben, de úgy érzi, hogy ezek nem hátráltatják őt a megállapodásban. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés