Nehéz helyzetben van Ukrajna, megroppant a morál

Nemzetközi
Hirdetés

Az ukrán katonák nem olyan intenzitással küzdenek a mindennapokban, mint eddig - mondta el tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Az elmúlt hónapokban olyan lendületet vett az orosz hadsereg, az ukrán oldal hiányosságaiból kifolyólag (felszerelések, logisztikai támogatás, muníció), aminek egy hatásmechanizmusát láthatjuk: hiába érkeznek folyamatosan a fegyverek, ezeket az eszközöket még nem tudták az ukránok úgy átcsoportosítani, hogy közvetlenül csapásokat tudjanak végrehajtani az orosz hadsereggel szemben - mondta el Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. Moszkva katonai erejének a lendülete így még mindig kitart.

Kiemelte, hogy az elmúlt hetekben kétszer is előfordult, hogy komplett dandárok (2-3-5 ezer fős haderők) megfutamodtak és feladták a településeket az orosz haderőnek. Nehéz helyzetben van Ukrajna, hiszen már kapják a fegyverszállítmányokat, de van egy megroppant morál, amiben a katonák már nem olyan intenzitással küzdenek a mindennapokban, mint eddig. Létezik a haderő részéről egy nagyon komoly fáradtság is, amely összekapcsolódik azzal, hogy az elmúlt időszakban nem volt biztosítva az a fajta válaszcsapási lehetőségük, amiben hatékonyan és jól tudtak volna védekezni az oroszokkal szemben - magyarázta Tarjányi.

Moszkva pedig tisztában van azzal, hogy ezek a szállítmányok előbb-utóbb megérkeznek. Innentől kezdve másfajta  harci helyzet lesz látható, amiben van egyfajta könnyebbség ukrán oldalon. Az oroszok így az utolsó utáni pillanatig kihasználják azt a lehetőséget, hogy amíg még nincs ott az utánpótlás az ukrán oldalon, addig gőzerővel nyomulnak a front minden szakaszán. Ennek lesz egy megtorpanási fázisa, azt követően lesz Tarjányi szerint egy olyan átcsoportosítás, főleg a harkivi régióban, vagy a donyecki térségben, amelyek 40-60-80 ezer fős kontingenseket jelent, amelyekkel csapásokat akar végrehajtani az elkövetkező hetekben, hónapokban.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés