Nem büntethető a "szellem-lakópark" építtetője

Belföld
Hirdetés

Eltűnt a kivitelező, 121 tulajdonos hiába vár a lakására egy szellem lakóparkban Vácon. A Spirit FM Aktuál című műsorában Gerő Tamás, ügyvéd hívta fel a figyelmet, mit lehet ilyenkor tenni és hogyan lehet megelőzni a hasonló eseteket.

A 14 házból 6 készült el: kettő teljesen kész, a többi 90 százalékban és van olyan is, ami csak szerkezetkész.

„A projekt olyan szempontból megbukott, hogy valószínűleg teljesen befejezni már nem lehet. Valahogy legalább a meglévő épületeket kellene úgy befejezni, hogy egyrészt használatbavételi engedélyt kellene szerezni, hogy legalább a kis házakba beköltözhessenek a lakók. Másrészt, ami félkész, azt valahogy be kellene fejezni. Nyilván ez azt jelenti, hogy majd ott egyrészről össze kell fogni a lakóknak, tehát társasházasítani kellene a házakat, hogy majd egységesen tudjanak fellépni, valamint egyezséget kell kötni az új tulajdonossal” – mondta Gerő Tamás.

Az ügyvéd hozzátette: jó hír, hogy nem tűnt el a projekt tulajdonosa, ez reményt adhat, de mind jogi, mind műszaki építési szempontból nagyon nehéz az ügy. Az rossz jel, hogy már három éves csúszásban van az építkezés, hiszen ez azt sejteti, hogy valószínűleg nem kaptak hitelt a bankoktól, nyilvánvalóan módosítani kell a szerződéseket.

„Már nagyon elszálltak az árak, így biztos, hogy rugalmasság kell a feleknél, hogy mindenki valamennyit engedjen, és fontos, hogy legyen egy tényleges akarat befejezni az ingatlanokat. A 121 károsultnál mindenképpen valamilyen komoly kooperációs együttműködés kell ahhoz, hogy ez a projekt valamilyen szinten is befejeződjön” - mondta.

Gerő Tamás megjegyezte: ha egy cég csődbe megy, utána már annak a cégnek az ügyvezetője vagy cégvezetője nem tud új céget alapítani, mert eltiltják az ügyvezetéstől, ha adótartozást halmoz fel, akkor különösen.

„Ilyen szempontból a korlátolt felelősségű társaságoknál tényleg van egy valós rizikó, ezért vagy megfelelő bankgarancia kell, vagy megfelelő olyan tőkeerős háttér, amit a lakóknak is mindig meg kell vizsgálni, amikor befektetnek egy új projektbe, hogy elég tőkeerős ez az építtető, hogy ha adott esetben tényleg megváltoznak a körülmények, akkor is be tudja fejezni az ingatlant” - hangsúlyozta.

Tanácsként tehát a vásárlás előtt állóknak azt mondta az ügyvéd, hogy nézzék meg az adott cég referenciáit. Olyan céggel rizikós szerződnie, akiknek az első projektjükről van szó. Továbbá ne hagyjuk, hogy teljesen az építtetőnek a jogász csapata végezze el számunkra a jogi átvilágítást, hanem érdemes saját műszaki ellenőrt fogadni, saját jogi képviselőt, akik a vevők érdekeit is megfelelően képviselik.

Hirdetés
Hirdetés