„Nem lehetünk abban biztosak, hogy tényleg eltörlik az árstopokat” - Romlanak a kilátások?

Belföld
Hirdetés

Elszállt energiaárak, rég nem látott mértékű aszály, brutális áremelkedés az alapanyagárakban, hónapok óta tartó árstop. A Spirirt FM Partvonal című műsorában arról volt szó, hogyan élhet túl a mezőgazdaság, ha már most is van olyan ágazat, amely hónapok óta veszteséggel termel.

Paragi Márton, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének tanácsosa elmondta, rendkívül nehéz év van mögöttük, de az idei év kilátásai is borúsak.

Bár az orosz-ukrán háború kitörése után voltak olyan félelmek, hogy műtrágyahiány lesz, azonban újabb importcsatornák jelentek meg. Szerinte a problémát inkább az jelenti, hogy milyen áron lehet beszerezni ezeket a készítményeket. Mint mondta, közel háromszoros áremelkedés volt a műtrágyáknál, így nagyjából 30 százalékos keresletcsökkenés volt, ami problémát jelent.

„Ha kevesebb tápanyagot töltünk vissza a földbe, akkor nyilván a várható hozam is kevesebb lesz. Ez egy vészstratégiai forgatókönyv a gazdálkodók részéről. Nem tehettek mást, mint az első lépésnél spóroltak” – fogalmazott Paragi Márton.

Hangsúlyozta, hogy az idei év kilátásai is borúsak, a gazdák abban bízhatnak, hogy nem lesz a tavalyihoz hasonló mértékű aszály. Meglehetősen rossz a helyzet az ársapkák tekintetében is.

„Nem lehetünk abban biztosak, hogy tényleg eltörlik az árstopokat” – hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének tanácsosa.

Úgy véli, a kivezetés lebegtetése azonban arra sarkallhatja a fogyasztókat, hogy minél nagyobb mennyiségben betárazzanak a hatósági áron, és ez a túlkereslet ismételten nyomás alá helyezi a teljes termelési láncot. Az árstop azért is negatív intézkedés, mert leginkább a tervezhetőséget befolyásolja, a kilátásokat rontja. Emellett a mezőgazdaság feltételei annyira rosszak, hogy jelentős a csődök esélye – tette hozzá.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: 

Hirdetés
Hirdetés