Nem megoldható az egészségügy átalakítása kórházbezárások nélkül

Belföld
Hirdetés
Fotó: pixabay.com

Az egészségügy átalakítását célzó végleges javaslatcsomagot juttatott el a területért felelős Belügyminisztérium a szakmai szervezetekhez. Számtalan ponton változás várhat az egészségügyre. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő elemezte a tervezet két fontos területét a Spirit FM Aktuál című műsorában.

A szakember szerint a jelenlegi kórházi struktúrával valóban kezdeni kell valamit, jelen pillanatban ugyanis sok intézmény van, amelyben nem tudnak megfelelő humánerőforrást (ápolót, orvost, szakdolgozót) biztosítani. Kunetz Zsombor szerint 25-30 kórház kellene összesen Magyarországra, a többit át kellene alakítani egynapos ellátóegységgé vagy rehabilitációs ápolási otthonná, legvégső esetben pedig be kellene zárni.

Komoly probléma, hogy a tervezett központosítást megyei szinten képzelik el, pedig ez meglátása szerint nem működik ebben a formában, helyette régiós szemléletre van szükség.

A tervek szerint az egészségügyet és szociális ellátórendszert egyszerre érné törvénymódosítás. Ebben a helyzetben nagy szerepet kapna az egészségügyi ellátás vonatkozásában is a szociális rendszer. Az egészségügyi szakember komoly problémának látja, hogy a kormány a felelősséget magáról letolva, a családra, a szociális hálózatra hárítja a segítségnyújtást.

"Ha a család ki tudja fizetni, és lesz hely, akkor esetleg be tudja rakni a nagymamát az ápolási úton, ha nem, akkor pedig otthon kell a nagymamára vigyázni, ami azt jelenti, hogy kiesik a munkából és döntenie kell, hogy a gyerekeit eteti, vagy a nagymamát pelenkázza."

- jegyezte meg Kunetz Zsombor.

Hozzátette: abban a pillanatban, hogy megnő az otthon, segítség nélkül ápolt betegek száma, a család megpróbálja majd a beteget visszajuttatni valahogy a rendszerbe.

"Ez a helyzet, amikor nagy a kereslet és nincs kínálat, akkor Magyarországon korrupció várható. Meg fogja vásárolni annak a lehetőségét a család, hogy a beteg visszajusson az ellátórendszerbe. Ez elsősorban a sürgősségi ellátáson keresztül fog megtörténni, ami azt jelenti, hogy az infarktusos beteg azért fog hátrébb kerülni a sorban, mert 10-15 nagymama is ott várakozik előtte, hogy felvegyék. Utána, amikor már sürgősségi ellátáson túljutottak ezek a betegek, akkor bekerülnek az aktív ellátásba, ahova viszont nem tudja majd felvenni a combnyaktörött beteget, hiszen ott fekszik a krónikus ellátott beteg, akit nem tud hova kiadni, mert nincsen család, aki átvegye, és nincsen krónikus ellátó osztálya."

- öszegezte a problémát Kunetz Zsombor.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés