Nemény András szerint akkumulátorgyár épülhetne Szombathelyen, ha a Fidesz vezetné a várost

Belföld
Hirdetés

A Szombathelyi Közgyűlés határozatba foglalta, hogy a jövőben sem támogatja a város közelében akkumulátorgyár esetleges létesítését. Nemény András polgármester úgy fogalmazott: amíg ez a városvezetés lesz, nem épülhet akkumulátorgyár Szombathelyen.

A Spirit FM Aktuál című műsorában Nemény András azt mondta, a közgyűlésen azt próbálta provokatívabban előidézni, hogy valljon színt a fideszes önkormányzati testületi kisebbség, hogy ha ők lennének hatalmon, akkor támogatnák egy akkumulátorgyár megépülését.

„A városlakókon kívül nekünk nincsen olyan főnökünk, akinek meg kell felelni. De ugyanezt nem tudja elmondani a Fidesz-frakció: ha náluk az a döntés és utasítás, hogy ezt meg kell csinálni, akkor meg fogják csinálni” – fogalmazott a polgármester.

Abban bízik, hogy olyan befektetés fog érkezni, ami a város szempontjából hosszú távon jobb, mint egy akkumulátorgyár. Szerinte önmagában nem baj, hogy új gyárak jönnek iparterületekre, mert biztonságot nyújthatnak, azonban az lenne a szerencsés, ha nem ugyanolyan gyárak lennének a portfólióban, például autógyárak mellett egészségipari gyárak is lehetnének. Hangsúlyozta, „egy normális világban, békeidőben egy városvezetőnek ilyen döntéseket kell meghoznia és mérlegelnie.”

Nemény András úgy látja, még a jelenlegi gazdasági helyzet sem indokolja, hogy akkumulátorgyár épülhessen a településre. Folyamatosan szondázzák a szombathelyiek akaratát, így kiderült számukra, hogy „a szombathelyiek nagyon környezettudatosak, és nem szeretnék a jövőjüket felélni egy mai gazdasági kérdésért.”

Mint mondta: „van egy kormányzati, meg nemzetgazdasági érdek, és van egy városi érdek is. Fontos megkérdezni a helyi lakosságot, hogy ők mit szeretnének. Ha a kérdést minél közelebb hozzuk az emberekhez, annál valószínűbb, hogy a helyiek elutasítanák.”

Arról is beszélt, hogy náluk inkább munkaerőhiány van, a cégek már most is inkább attól szenvednek, hogy sem helyi, sem régiós munkaerővel nem tudják feltölteni az állásokat. A kormány gyakran munkahelyteremtéssel érvel az akkumulátorgyár-létesítések mellett, azonban Nemény András hosszabb távon gondolkodik ebben a kérdésben: „azt hiszem, hogy tíz év múlva – de inkább már előbb – más lesz a helyzet. Az automatizáció azt hozza idővel, hogy ezek a gyárak kevésbé fognak munkaerőt igényelni.”

A teljes interjú itt hallgatható meg: 

Hirdetés
Hirdetés