Nincs válságban az Orbán-kormány, de Palkovics lemondása unikális

Belföld
Hirdetés

Nincs válságban az Orbán-kormány, de unikális, hogy egy miniszter úgymond visszakérdez - reagált Palkovics László lemondásának hírére Zárug Péter Farkas a Spirit FM Aktuál című műsorában. 

A sajtó már a múlt héten cikkezet arról, hogy a technológiai és innovációs miniszter benyújtotta a lemondását, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök el is fogadott, ennek tényét azonban csak napokkal később, hétfő délután ismerte el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki egyúttal azt is bejelentette, a Palkovics által vezetett minisztérium megszűnik, helyette pedig önálló energiaügyi minisztérium jön létre Lantos Csaba vezetésével a jövő hónap elejétől. 

Zárug óva intene attól minden elemzőt, hogy valamilyen hosszabb távú válságot lásson a dolog hátterében, ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a kormányzati kamarilla politikában unikálisnak számít, hogy egy miniszter úgymond visszakérdezzen. Zárug szerint sajátos, hogy egy miniszter nem mutat korlátlan hűséget a miniszterelnök irányába, hanem akár szakmapolitikai, akár a saját maga hatalmi körének sérülése miatt felálljon a posztjáról.

 Ez a jelenség ugyanis nem volt jellemző eddig egyetlen Orbán-kormányra sem.

A politológus emlékeztetett rá, hogy olyan már előfordult, hogy egy miniszter lemondásában szerepet játszon az indulatiság, hiszen korábban Hende Csaba is azután távozott a honvédelmi miniszteri posztról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy kormányülésen súlyos kritikával illette a honvédség tevékenységét a műszaki határzár építésében, de arra még nem volt példa korábban, hogy a kormányzat erre öt napig ne tudjon semmit reagálni. 

A bénultság okát abban látja, hogy a miniszterelnök nem tartózkodott az országban, de amikor hazatért, akkor "felnégyelte a minisztériumot, beszántotta sóval és szétosztotta a hűbérései között". 

Zárug a távozás hátterében azt látja, hogy Palkovics László vélhetően hosszú ideig minden politikai kérést kérdés nélkül teljesített, ezért cserébe pedig azt gondolhatta, hogy felhalmozott némi politikai tőkét, amit egy adott pillanatban lehívhat a versenytársakkal szemben. Ez szerinte téves felfogás volt, Orbán Viktor pedig azt üzente vele: senkinek nincs ilyen kreditje nála, és csak azon szereplők mellett áll ki, akik minden esetben megcsinálják, amit ő kér.  

Arra a kérdésre, miszerint új erőközpontok jöhettek-e létre a kormányban, Zárug azt felelte:

"A miniszterelnök mindig nagyon odafigyelt arra, hogy a régi és az új rajongói, szolgálói, követői megfelelő arányban legyenek a kormányban, és az újak mindig tudják átvenni a régiek helyét, ezáltal bármikor tudjon váltani."

Vitézy Dávid távozásának híre már különösen nem lepte meg Zárug Péter Farkast, mivel a közlekedési államtitkár minisztériuma érdemben megszűnt, ezért az ő szolgálata is véget ért. Vele kapcsolatban ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy szerinte felé a bizalom továbbra is töretlen, szakmailag pedig jónak tartják, ezért később még kapni fog új feladatot a kormánytól. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés