Nincsenek már tehetősebb önkormányzatok a gödöllői polgármester szerint

Belföld
Hirdetés

Gémesi György szerint több település is nagy bajba kerülhet ősszel. A polgármester a Spirit FM Aktuál című műsorában mondta el, ez pontosan mivel járhat.

A kormány 2024-ben az idei évhez képest 30 százalékkal megemelné a tehetősebb önkormányzatok szolidaritási adóját, miközben a feladatuk ellátásukhoz az állami normatíva alig emelkedik. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének keddi sajtótájékoztatóján elhangzott: szerintük a szolidaritási adóval a kormány saját magát finanszírozza. A helyzetről Gémesi György, a szövetség elnöke, Gödöllő polgármestere nyilatkozott a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Gémesi György szerint a szolidaritási adó nem követi le az inflációt, ez ugyanis egy olyan adó, amit 2012-2013 körül kezdett szedni a költségvetés. Akkor az iskolák államosítása után és azzal a céllal, hogy a kisebb településeket támogassák, magyarázta Gémesi. Hozzátette, hogy ez az összeg akkoriban 43 milliárd forint volt. “Ez azóta a hétszeresére emelkedett, a 2024-es költségvetésben 307 milliárd” - fogalmazott Gémesi. Azt is elmondta a gödöllői polgármester, hogy “az egész önkormányzati feladatra - bölcsőde, óvoda - az állam a költségvetésben 550 és 600 milliárdot biztosít. És 307 milliárdot beszed az önkormányzatoktól”.

“Nincsenek már tehetősebb önkormányzatok” - mondta el a Spirit FM Aktuál című műsorában Gémesi György. Azt mondja, ebben az “állami sarcban” nem csak az iparűzési, hanem a polgárok által befizetett kommunális adó is benne van.

Úgy véli, az év második felében nagyon komoly probléma lesz az önkormányzatokkal. Mint mondta, “nagy kérdőjel lesz a települések működése szempontjából”. Azt is mondta, több település bevételei bizonytalanok.

Gémesi felsorolta, hogy ezek a következmények mi mindennel járhatnak: a közterületek karbantartására kevesebb forrás juthat, a kultúra is nagy vesztese lehet, a helyi sporttámogatása és a civil szervezetek támogatása is csökkenhet.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés