Novák Katalin volt az Orbán-kormány baráti arca

Nemzetközi
Hirdetés

Németországban is címlapokra került Novák Katalin és Varga Judit visszalépése - mondta Diseri Dóra, a Deutsche Welle magyar szerkesztőségének vezetője, akit Berlinből kapcsoltak a Spirit FM stúdiójába. 

Novák Katalin
Novák Katalin Facebook/Novák Katalin

Nagy meglepetéssel fogadták a hírt, hiszen az előzmény, a kegyelmi ügy nem jutott el a német médiába, tették hozzá. Ironizáltak is azon, hogy a gyermekvédelmet a zászlóshajójára tűző kormány pont egy olyan ügybe csavarodik bele, ahol egy pedofilt védelmező elítélt kap kegyelmet.

Érezni lehetett a csalódottságot is, főleg diplomáciai körökben - mondta. Novák Katalinról kiemelte, hogy jó tárgyalópartnernek számított, hiszen több nyelven beszél és művelt nő. A német közszolgálati média egyik elemzője a Fidesz-kormány barátságos arcának nevezte Novák Katalint, akivel a kormányt érinti kritikus pontokról is lehetett beszélni. Hiszen ő volt az, aki először utasította el nyíltan az orosz agressziót Ukrajnában, vagy először találkozott Zelenszkij elnökkel, és Novák Katalin kritizálta először Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását. A német sajtó szerint ez a hang, ez a fellépés hiányozni fog a diplomáciai körökből.

Arról is írtak a kinti lapok, hogy Orbán Viktor “nagy slamasztikában van”, hiszen nincsen köztársasági elnöke, sem EP-listavezetője, be kellett adnia a derekát az Ukrajnával kapcsolatos támogatásokba, egyedül maradt Svédország ratifikációjának elmaradásával, tehát egyfajta diplomáciai és politikai elszigetelődésről is írnak az elemzők. Ez pedig nem tesz jót sem a kormány, sem Orbán Viktor megítélésének, legalábbis nemzetközi körökben - tette hozzá Diseri Dóra.

A teljes beszélgetés itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés