Nyárra több hajláktalanellátó intézmény is bezárhat

Belföld
Hirdetés

15 év után bezár a nehéz helyzetben élő kisgyermekes családoknak segítséget nyújtó, Menedékház Alapítványhoz tartozó családok átmeneti otthona a magas rezsiköltségek és az állami segítség hiánya miatt. Nagy Zoltán, az alapítvány elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: nem tudják kifizetni a nyolcszoros árat és a tízszeres villanyárat.

Hozzátette, kértek segítséget a megnövekedett árak miatt, állami feladatot látnak el, kapnak állami támogatást, de ez nem fedezi a költségeket. Tavaly ősszel kértek segítséget, érdemben a fővárosi önkormányzattól kaptak támogatást a krízisidőszakra, vagyis március végéig, de innentől nem tudják fizetni a számlákat. Ezt jelezték is, de egyelőre nem kaptak érdemi reakciót – jegyezte meg.

Az átmeneti otthon június 15-ével zár be, kollégáik azon dolgoznak, hogy az ott élő családok lakhatási helyzetét megnyugtatóan rendezzék. 20 családnak volt férőhelye, jelenleg 16 családot érint ez a bezárás. Az alapítvány nehezebb helyzetben volt már megalakulása óta, nagyon szoros költségvetési keretből működtek – mondta Nagy Zoltán.

Az elnök szerint a hajléktalanellátás tekintetében nyár végéig látnak előre, ha addig nem kerülnek elő extra számlák. Az állami finanszírozás szempontjából a hajléktalanellátás jobban támogatott, mint a gyermekvédelmi intézmények – jegyezte meg. Nagy Zoltán szerint a következő fűtési szezonnak a mostani feltételekkel biztosan nem tudnak nekiindulni.

A családok átmeneti otthona tekintetében a nyáron havi 3-3,5 milliós mínusz miatt kénytelenek bezárni az intézményt, tartozásuk egyelőre nincs. A hajléktalanellátásnál ha némi munkaerőt felszabadítanak, ez nullára kihozható, de csak akkor, ha nincs semmi plusz kiadás. Az elmúlt téli időszakra 100 milliós extra rezsiköltségük volt, mint az azt megelőző téli időszakban.

Hirdetés
Hirdetés