Nyolcszoros gázszámlát fizettetnek a bérlakásban élőkkel

Belföld
Hirdetés
Fotó: pixabay.com

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek két ellenzéki kerületi vezető. Baranyi Krisztina ferencvárosi és Tóth József XIII. kerületi polgármester arra kérték ebben a kormányt, hogy segítsenek annak a mintegy nyolcszáz önkormányzati bérlakásban élő családnak, akikre az energiaszolgáltató szerint nem vonatkoznak a lakossági fogyasztók védelmében hozott szabályok. 

A két kerületnek ugyanis több olyan, önkormányzati tulajdonban lévő bérháza is van, amelyekben a fűtést és a meleg vizet biztosító központi gázkazánhoz mindössze egy gázóra tartozik, így pedig hiába kérték az épületeket üzemeltető önkormányzati cégek a szolgáltatótól a kedvezményes lakossági tarifa megállapítását, ez nem történt meg. 

Baranyi Krisztina a Spirit FM Aktuál című műsorában ennek apropóján az mondta, hogy "derült égből villámcsapásként érte" a lakókat, hogy a szolgáltató kedvezményes tarifa helyett végül piaci alapon számlázott nekik. 

"A havi, eddig átlagosan 10 ezer forintos fűtésszámlájuk így 80 ezer forintra emelkedett."

- ismertette a konkrét számokat Baranyi Krisztina. A kerületi vezető szerint ez azért is jelent komoly problémát, mert az ilyen önkormányzati lakásokban döntően nagyon alacsony jövedelmű, szociálisan rászoruló családok élnek, akik számára ez nagyon súlyos teher. 

Ferencváros esetében 12 ilyen önkormányzati tulajdonban lévő ház van, ahol eddig 42 millió forint volt a fűtési költség, ez az összeg most 320 millió forintra emelkedett. 

A szolgáltató arra hivatkozik, hogy a teljesen önkormányzati tulajdonban lévő lakóházak nem minősülnek a kormányrendelet által előírt társasháznak vagy lakásszövetkezetnek, ha az épületekben csak egy központi gázkazán van, ezért nem jár a kedvezményes tarifa sem. 

Baranyi elmondta, a lakóknak mindeképpen be kell fizetniük a megemelt számlát, az önkormányzat azonban a szociális ellátórendszerén keresztül vissza fogja fizetni a különbözetet a családoknak, de ez nem jelent valódi megoldást szerinte. Ezért is írtak levelet a miniszterelnöknek Tóth Józseffel együtt, mert úgy látja, a helyzetet az oldaná meg, ha a kormányrendeletet módosítának. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg. 

Hirdetés
Hirdetés