Nyugdíjak: egyszerű matematikai műveletről akar egyeztetni a kormány?

Belföld
Hirdetés

Úgy módosítja a kormányzat a nyugdíjellátás végrehajtásáról szóló kormányrendeletet, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján minden év márciusában meg kell határozni a nyugdíjszámításhoz szükséges valorizációs szorzószámokat. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azonban úgy vélekedett: olyat nevez a kormány társadalmi vitának, ami gyakorlatilag egy matematikai művelet.

Amikor valaki eléri a nyugdíjkorhatárt, és kéri a nyugdíjazást, akkor összeszedik a munkával töltött idejét, ebből lesz egy szolgálati idő, és összeszedik, milyen keresettel rendelkezett. Meg kell határozni, hogy a kezdő fizetés mai értéke mennyi, ezért a törvény alapján a KSH adatait figyelembe véve a kormánynak minden évben meg kell határoznia a valorizációs szorzót - mondta. Megnézik, hogy a tavalyi átlagkereset mennyivel haladta meg a tavalyelőttit, ebből is kijön egy szám, és megkapjuk a szorzót.

Ami számukra meglepő volt, hogy csupán kettő sort bocsát egyeztetésre a kormány - mondta Karácsony Mihály, hozzátéve: ez olyan mint a Pitagorasz-tétel, nem értik, ezen mit lehet társadalmi vitára bocsátani. Szerinte az a társadalmi vita tétje, hogy ha ezt a műveletet elvégezzük, hogyan kerekítsék az eredményt a tizedesvessző utáni számok alapján.

"Olyat neveznek társadalmi vitának, ami egy matematikai egyszerű képlet" - fogalmazott.

Aki most beadja a nyugdíjkérelmét, azzal számolhat, hogy a 2022-es évben mutatott összeget meg kell szorozni 1,175-tel, és mindenféle művelettel megkapja, mennyi lesz a nyugdíja - jelentette ki. 

Karácsony Mihály úgy látja, sok mindenről lehetett volna vitázni, például arról, hogy januártól 15 százalékkal emelték meg a nyugdíjakat, miközben ha valaki betér a boltba, azt tapasztalja, hogy 25 százalék az átlagos infláció. Mint mondta, lehetett volna például arról vitázni, hogy a nyugdíjasok "hitelezzenek-e" a kormánynak, mivel több pénzt kapnak, de még mindig nem eleget, vagy emeljék meg a nyugdíjat egy nagyobb összeggel.

A törvényi előírás az, hogy a nyugdíjakat az inflációnak megfelelően emelik, az infláció 15,2 százalék volt tavaly, és csak 14 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok - jegyezte meg.

Hirdetés
Hirdetés