Rekordveszteség értek el idén a nyugdíjpénztárak, de a szakértő szerint nincs ok a pánikra

Belföld
Hirdetés

Rekordveszteséget értek el idén a nyugdíjpénztárak. A tőzsdék zuhantak, az állampapírok nem különben, emiatt egy átlagos pénztártag 170 ezer forintnál is többet bukott - írja a Napi.hu. Ennek apropóján beszélgettünk Farkas András nyugdíjszakértővel a Spirit FM Aktuál című műsorában. 

"Maga az, hogy az állampapírpiac visszaesik, az nagyon rosszul érinti az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliókat, mert az ő befektetéseiknek több, mint a 40 százaléka az állampapírban van. Ha pedig a hosszú távú állampapírok hozama bezuhan, akkor csúnyán mutat a könyvekben ez a hozam."

- vázolta az aktuális helyzetet Farkas András, a szakértő ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a nyugdíjpénztárak esetében 10-15-20 évig is ott tarthatják az emberek a befektéseiket, a pénzpiacok pedig hullámoznak, így ez a veszteség egy ideiglenes helyzetkép csupán, amely a negyedik negyedévre már változott is, javultak azóta az eredmények. 

Farkas szerint egy olyan időszakról szólnak a jelentések, amikor egyszerre sok negatív fejlemény volt. A háború, az infláció, valamint az árrobanás miatt ugyanis rosszabbak lettek a kilátások, ez pedig tükröződött az adatokban is. Hangsúlyozta, volt már ilyen helyzet az elmúlt évek történetében és lesz is még ilyen a jövőben, de mivel a nyugdíjpénztárak hosszú távú öngondoskodási tervet képviselnek, ezért ez is meg fog oldódni majd. 

"Nem kell pánikba esni, nem kell megijedni, nem kell hozzányúlni ezekhez a befektetésekhez. A nyugdíjpénztárak mögött álló portfóliókezelő szakemberek mindent elkövetnek, hogy védjék ezeket a befektéseket. Most a biztonság az elsődleges szempont, ezért nem a hozam maximalizálására törekednek, hanem a biztonság megerősítésére."

- nyugtatta a hallgatókat Farkas András nyugdíjszakértő. 

Farkas elmondta, a negatív folyamatok oka a globális és a hazai gazdaságban zajló események, tehát a szomszédban dúló háború, a vágtató infláció.

"Ezek mind azt a hangulatot erősítik, amely a hosszú távó befektetéseknek nem szokott kedvezni, de ez nem azt jelenti, hogy ez egy örök időkre szóló állapot és most már lemondhat mindenki a pénzéről. Ez csak egy ideiglenes pillanatkép, javulni fog a helyzet."

- erősített rá a mondandójára a nyugdíjszakértő. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés