Nyugdíjszakértő: túl bonyolult belenyúlni a rendszerbe, ezért nem teszik

Belföld
Hirdetés

Visszamenőlegesen kér a kormányzattól 3 százalékos nyugdíjemelést illetve az elmúlt 2 évben elmaradt kiigazításra is igényt tart a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. A kérés jogszerűségéről és realitásáról Süle-Szigeti Bulcsú nyugdíjszakértő beszélt a Spirit FM Aktuál című műsorában.

A nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek nem mindig tudják elérni azt, ami egyébként a törvényből következne - vélekedett Süle-Szigeti Bulcsi nyugdíjszakértő. A szakértő a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, hogy elég nagy mozgástere van a kormánynak azzal kapcsolatban, hogy mekkora nyugdíjemelést adnak. Idén januárban ez 15 százalék volt, a szervezet szerint azonban ez alacsonyabb az idei inflációnál.

“Ne felejtsük el, hogy a nyugdíjas infláció kicsit más fogyasztói kosár alapján van kiszámítva” - hívta fel a figyelmet Süle-Szigeti Bulcsú.

Matolcsy György azt mondta a parlamentben, hogy “Nem igazságos, és ezért nem fenntartható, hogy a két gyermekes édesanyák nyugdíja 15 százalékkal, a három gyermekeseké pedig 20 százalékkal alacsonyabb az átlagnyugdíjasokénál. Ezt orvosolni kell, nagyon sok technikai lehetőség van az orvoslásra”. Ezzel kapcsolatban a szakértő úgy fogalmazott, hogy személy szerint pártolná, de inkább vita van a szakmában azzal kapcsolatban, hogy indokolt-e a nyugdíjrendszerben “honorálni” a korábbi gyermeknevelési erőfeszítéseket, illetve a gyermekvállalást.

A nyugdíjrendszer nagyszabású átalakítása sok gondolkodást igényelne, mert “nagyon bonyolult” a rendszer. “Ha egy ponton belenyúlunk, akkor annak nagy sok, nem szándékolt hatása is lehetne” - fogalmazott Süle-Szigeti Bulcsú. Elképzelhetőnek tartja, hogy emiatt ódzkodik a kormány is a nagyobb változtatásoktól.

Hirdetés
Hirdetés