Ókovács Szilveszter: nem zavar, még inspirál is, hogy más is pályázhat a főigazgatói pozícióra

Belföld
Hirdetés

Augusztusi kezdéssel öt évre keresi leendő főigazgatóját az Operaház. Ez már a második kör, már külföldi állampolgárok is jelentkezhetnek. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: február 14-én lejárt a megbízatása, amit Csák János miniszter meghosszabbított július végéig, addig biztosan lebonyolítható a pályázat.

Ókovács Szilveszter maga is pályázott, aztán azt - vagyis az első kört - semmisnek tekintették, és egy újat írtak ki. A főigazgató szerint a helyzet szokatlan, de nem érzi azt, hogy ellene dolgoznának. Volt egy beszélgetése november végén Csák Jánossal, mint mondta, abból világossá vált, hogy az ő "hirtelen jött minisztersége" és az első pályázati felhívás megjelenése között alig telt el idő, pont a közüzemi válság beütése előtt nem sokkal írták ezt ki, szinte még az előző adminisztráció, és érthető, hogy ő egy cizelláltabb, a kihívásokra jobban reagáló pályázati rendszert akar.

Ókovács Szilveszter szerint ő meg tudna ennek is felelni, jó csapat van mögötte és jól ismeri az intézményt, de nem zavarja, sőt, talán inspirálja is, ha mások is indulnak.

A főigazgató azt mondta: ez egy magas pozíció, az Operaház egy jelentős intézmény, irányítása nagy felelősséggel jár, automatizmusokkal nem működik. Hangsúlyozta: meg kell vívni minden pályázatot, tisztában van vele, hogy nem ő Magyarországon a legrégebb óta intézményt vezető személy, nem gondolná, hogy abba kellene hagynia, de eleget akar tenni a feltételeknek.

Reagált az Index cikkére, amelyben az Operaház sikerességét firtatták Ókovács vezetése alatt. Mint mondta, három kontinens 28 országában jártak, 63 városban, 211 estén játszottak ott, ezek nagy dolgok. A grazi operával való összehasonlítást méltatlannak tartja, ők ugyanis "ki sem teszik onnan soha a lábukat". Hangsúlyozta: rengeteg külföldi kapcsolatuk van, ez az írás a kollégáit kicsinyli le, amit nem tart helyesnek.

A teljes beszélgetés itt hallható:

Hirdetés
Hirdetés