Olyan is a szállóra kerülhet, aki sose volt hajléktalan

Belföld
Hirdetés

Emelkednek a rezsiárak, a növekvő infláció a hétköznapokat is megnehezíti. Miként hat mindez a hajléktalanszállókra, mi érzékelhető a szociális ágazatban, kik fordulnak segítségért? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Köves Ferenccel, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnökével a Spirit FM Aktuál című műsorában.

A szakember elmondta: a téli időszakban általában megtelnek a hajléktalanszállók, így ilyenkor plusz helyek megnyitásáról is gondoskodniuk kell. Ugyanakkor attól nem tart, hogy ha valaki be akar menni egy hajléktalanszállóra, akkor ne tudnának helyet biztosítani számára.

Elmondása szerint a Covid-járvány alatt csökkent a hajléktalanok száma. Ennek oka az volt, hogy sokan megpróbálták nem egy tömegszálláson megoldani az életüket, helyette inkább a családi vagy egyéb kapcsolati hálójukat megmozgatva szálláshoz jutni.

A budapesti hajléktalan ellátásba nagyon sok ember érkezik, vidéki kistelepülésekről is, illetve olyan szegény településekről, ahol nincs munkalehetőség, és gyakorlatilag nem kaphatnak a rászorulók támogatást sem.

– jegyezte meg Köves Ferenc.

A megnövekedett rezsiköltségek minden téli időszakban problémát okoznak, de ez idén még nagyobb problémát jelent majd az emberek számára. Köves Ferenc szerint így arra lehet számítani, hogy a napokban jóval több ember fog emiatt hajléktalanszállóra kerülni, mint korábban, ráadásul olyanok is, akik még soha nem voltak hajléktalanok. 

A szakszervezeti vezető ugyanakkor azt is hangsúlyozta, az energiaárak drasztikus növekedése nem csupán a legnehezebb helyzetben lévő emberek számára jelent komoly tehertételt, hanem az őket segítő intézmények számára is. 

Mint elmondta, a főváros, amely egyébként nem fenntartója ezeknek az intézményeknek, adott támogatást számukra, ahogy az egyházi intézmények is tudtak segítséget kérni a kormánytól, így egyelőre elkerülhetőek voltak a bezárások a hajléktalanszállók esetében. Abban bízik, hogy ez továbbra is így marad és függetlenül attól, hogy ki a fenntartótja egy intézménynek, még fognak segítséget kapni a jövőben. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés