Orbánnak soha nem volt ilyen fontos, hogy megnyerje Budapestet

Belföld
Hirdetés

Plakátkampány a “háborúpárti” ellenzékről, illetve az önkormányzati választások fontosságáról, kiemelten Budapestről - többek között ez volt a téma a Spirit FM Bennfentesek című műsorában, ahol Vona Gábor és Schiffer András mondták el a véleményüket.

Plakátkampányt indított a CÖF arról, hogy háborúpárti az ellenzék. A plakáton középen kiemelve Gyurcsány Ferenc látható, körülötte van Fekete-Győr András, Karácsony Gergely, Dobrev Klára, illetve Márki-Zay Péter. A Spirit FM Bennfentesek című műsorában Schiffer András azon a véleményen volt, hogy “ha tisztán az a fajta racionalitás működne ilyenkor, hogy kik a legfajsúlyosabb ellenzéki szereplők, akkor kapásból Donáth Annát kellett volna odatenni Fekete-Győr András helyett. És Márki-Zay Pétert pedig el kellene felejteni”.  Szerinte Donáth Anna fontos szereplője az ellenzéki oldalnak, éppen ezért a “Rogán-féle boszorkánykonyha” ki akarja őt tolni a képből. Ugyanakkor Schiffer kritikaként említette, hogy a Mi Hazánkon kívüli ellenzék hónapok nem fogalmazott meg egyértelmű, világos állásfoglalást az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, csupán annyit tudni, hogy szerintük amit a Nyugat mond, az jó, amit az oroszok, a kínaiak és Orbán Viktor, az pedig rossz. Ezt a ziccert használta ki a kormány, tette hozzá.

Vona Gábor a 2024-ben esedékes önkormányzati választásokkal kapcsolatban azt mondta az adásban, hogy a kormány számára Budapest megszerzése nagyon komoly presztízskérdést jelentene, illetve bizonyos gazdasági folyamatokat a jelenleginél egyszerűbbé tenne a Fidesz számára.

Karácsony Gergely és az ő főpolgármesteri pozíciója pedig az ellenzéknek egy utolsó, értelmezhető bástyája - tette hozzá Vona Gábor. Úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor nem akarja lerombolni ezt a bástyát, neki fontos fenntartania a háborúpárti ellenzék veszélyét, vagy legalábbis a veszély illúzióját. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a Fidesz ne akarná megszerezni Budapestet, de ha “Karácsony Gergely ismétel 2024-ben”, akkor ettől Orbán Viktor “nem fog a kardjába dőlni”, sőt, arra gondol, hogy erre kommunikációs kampányt is lehetne építeni.

Ezzel a véleménnyel viszont Schiffer András nem értett egyet: szerinte jövőre a főpolgármester-választásnak más a tétje, mint békeidőben volt, vagyis 2019-ben. Hozzátette, hogy itt a geopolitikai-világgazdasági környezetet érti, nem feltétlenül a konkrét háborút.

Úgy látja Schiffer, hogy a miniszterelnököt “hidegen hagyja”, milyen a fővárosi közgyűlés összetétele. Ellenben ha mégis a Fidesz nyerne Budapesten, azzal “gyakorlatilag már előre padlóra küldte az ellenzéket”. Tehát véleménye szerint Orbán Viktornak “soha ilyen fontos nem volt, hogy egy szimbolikus sikert arasson az ellenzék felett”.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés