Orosz Anna az Isztambuli Egyezmény ratifikálást követeli a kormánytól

Belföld
Hirdetés

November 25-én tartják a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját, ennek apropójából szólalt fel kedden az Országgyűlésben a momentumos Orosz Anna, aki azt kérdezte a kormánytól, hogy mit tesz a nők biztonsági és egyenlősége érdekében, valamint hogy mikor ratifikálják az Isztambuli Egyezményt.

Erről kérdeztük a Momentum elnökségi tagját a Spirit FM Aktuál című műsorában, ahol azt mondta, a probléma alapja az, hogy jelenleg Magyarországon nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok a nők elleni erőszakkal kapcsolatban. 

"Ha nincs elég információja a hatóságoknak, akkor nem is tudnak megfelelő intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy ezeknek az erőszakos cselekményeknek a száma csökkenjen."

- jelentette ki az ellenzéki politikus.

Orosz Anna hangsúlyozta, éppen ezért az egy hangsúlyos kérésük, hogy legyen rendszeres, átlátható adatgyűjtés az ilyen esetekről, de az is fontos szerinte, hogy létrehozzanak egy olyan jelzőrendszert az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra és a családvédelem területén, amely előre tudja jelezni, "ha valahol baj van vagy baj lehet".

"Ezernyi dolgot lehetne tenni azért, hogy megelőzzük az ilyen eseteket."

- hangsúlyozta a Momentum elnökségi tagja. 

Bár Orosz Anna úgy látja, hogy nem összevethető az erőszak kérdésével, probléma magját mégis abban a gondolkodásban látja, amelyet például Orbán Viktor miniszterelnök is magáénak vall, aki nemrégiben a parlamentben arra a kérdésre, hogy mennyi a rezsiköltsége, azt felelte, hogy megkérdezi a feleségétől, mert a számlákat ő intézi. 

Arra a kérdésre, miszerint mire lehet valóság abból, hogy a magyar parlament is jóváhagyja és törvénybe iktassa az Isztambuli Egyezményt, Orosz azt felelte: ez csak azon múlik, hogy akik az ügyért harcolnak, mekkora nyomást tudnak helyezni a kormányoldali döntéshozókra. Ő is ezért szólalt fel az Országgyűlésben most, hogy ezáltal kihangosítsa a civilek követeléseit. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés