Őrült káoszt okoztak a szilveszteri petárdázások Németországban

Nemzetközi
Hirdetés

Berlinben szilveszter éjjel minden eddiginél több rendőr volt az utcákon, így minden eddiginél több embert vettek őrizetbe, és rekordmagas a büntetőeljárások száma is: Németország fővárosában 390 embert tartóztattak le, és legalább 720 esetben indult eljárás az óév búcsúztatásánál. Mindennek oka pedig a mértéktelen petárdázás és tűzijátékozás. De hogy fajult el idáig helyzet? Be kellene tiltani a pirotechnikai eszközök használatát? Vagy más szabályokra lenne szükség?  

Diseri Dóra, a DW Magyar főszerkesztője megerősítette, hogy a legutóbbi szilveszter éjszakára jelentős, körülbelül ötezres létszámmal készültek a rendőrök és a mentők Németországban. További 1500 fő teljesített szolgálatot a tűzoltóságnál. Emiatt is lehetett az elindított nyomozások, valamint a letartóztatások száma magasabb az egy évvel korábbinál: 720 esetben indult nyomozás, 390 esetben történt letartóztatás, főleg a fegyverviselés és a robbanószer használatának szabályai megsértése miatt. Vagyis például ott vagy úgy petárdáztak, ami más testi épségét sértheti. Egyes városok tiltott zónákat is bevezettek ahova még be sem lehetett vinni a pirotechnikai eszközöket.

Ennek ellenére elrettentő felvételek készültek a szilveszteri eseményekről - mondta Diseri Dóra, amikor nem felfelé indították el a tűzijátékokat, hanem egymásra lőttek az emberek. Hiába voltak ott a rendőrök, rengetegen megsérültek, és eddig három halálesetről tudni, akik a pirotechnikai eszközök miatt veszítették el az életüket.

Diseri azt is elmondta, hogy csak tavaly a németek 180 millió eurót költöttek el pirotechnikai eszközökre. Voltak üzletek, ahol már nyitás előtt több száz méteres sorok alakultak ki. A közvéleménykutatások szerint viszont a németek több mint fele betiltaná ezeket az eszközöket, főleg a petárdázást.

Erről és az új lengyel kormány helyzetéről, a lengyel bírósági rendszer és közmédia átalakításáról is beszélgetett  Vogyerák Anikó Diseri Dórával, a DW Magyar főszerkesztőjével, a teljes adás itt nézhető vissza:

Hirdetés
Hirdetés