Ostrom: Kína lett az új Róma?

Nemzetközi
Hirdetés

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint még az orosz-ukrán háború kapcsán is minden út Kínába vezet, hangzott el a Spirit FM Ostrom című műsorában.. Magyarország pedig szerinte katasztrofális politikát folytat, nem szabadna elfelejteni, hogy Ukrajna a háború után is a szomszédunk marad.

Kis-Benedek József
Kis-Benedek József

Ez a háború nem Ukrajna és Oroszország között zajlik, hanem a Kelet és a Nyugat között, konkrétabban az Egyesült Államok és a NATO, valamint Oroszország között - mondta a Spirit FM Ostrom című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő. 

Az erőviszonyokat nézve pedig az Egyesült Államok és a NATO erősebbek Oroszországnál a szakértő szerint. 

Hozzátette: ha az USA nem venne részt ebben a háborúban, akkor annak már rég vége lenne - Ukrajnával együtt. Úgy látja, az amerikai politikának fontos célja Oroszország meggyengítése.

Kína és az Egyesült Államok között is van feszültség, emelte ki Kis-Benedek József. Oroszország meggyengülésével pedig Kína meghatározó szerepet tölthet, be, de az ázsiai nagyhatalom akár közvetítő is lehetne a felek között, ha akarna. 

A szakértő meggyőződése szerint a kínaiak tarsolyában van egy olyan béketerv, amire egyik fél sem tudja majd azt mondani, hogy nem érdemes figyelembe venni. Kínát nem lehet hanyagolni - tette hozzá.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

Hirdetés
Hirdetés