Otthon kipakolja a szemetest, de ha kell, életeket ment

Belföld
Hirdetés

Mindenki ünnepelte a hőstetteiket Törökországban, milliók drukkoltak nekik, hogy túlélőket találjanak a romok alatt… de a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kutyái „civilben” igazi családi kutyusok, akik ha lehet, bolondoznak a kertben, széttúrják a szemetest és önfeledten lazsálnak a kanapén. Hogy milyen is a mentőkutyák és a gazdáik élete? Ebbe avatta be a hallgatókat Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője a Magyarország segít! című műsorunkban. 

20 fővel és 4 kutyával indult el a földrengés napján a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Törökországba. Összesen 17 ember megmentése fűződik a nevükhöz. Balázs László, a szolgálat vezetője elmondta: kutyák nélkül a segítő emberek semmit sem érnek egy földrengés helyszínén. 

„A kutyák pillanatok alatt átkutatnak több száz négyzetmétert, olyan helyekre mennek fel, ahova mi, emberek nem mernénk” – mondta. 

A mentőkutyák különleges képessége abban rejlik, hogy szeretnek bújócskázni. Ez adja a kiképzésük alapját is. Az élő ember testhője által kipárologtatott szagmolekulákat azonosítják és ezt jelzik ugatással. Minden ilyen jelzésre egy „kontroll-kutyát” is küldenek, és ha az is ugat a helyszínen, akkor kezdik meg a mentést. A kutyák azonban civilben ugyanolyan házőrzők, családtagok, mint bármelyik másik kutya.

„A saját kutyáim otthon házat őriznek, de Simba például, - aki már öreg ahhoz, kivigyük ilyen helyre, de nagyon sok mindent letett az asztalra élete folyamán -, ő mentőkutya, de otthon nem tudja a nevét, szemetest pakol ki, és kanapén alszik. Velünk élnek, ők valódi családi kutyusok” – mesél a mindennapokról Balázs László.  

A mentésről azt mondta: ez első megmentett életünk egy másfél éves gyerek volt és ez motivációt adott a további munkához. Úgy alakult, hogy sikerült családtagokat mentettünk, a kisgyereknek a nagypapáját is, valamint később egy anyukát és a gyerekét. 

A teljes beszélgetést a mentés körülményeiről, a sikerekről és a kudarcokról visszahallgathatják itt: 

Hirdetés
Hirdetés