Aszódi Attila: Még akár plusz 20 évet is üzemelhet Paks

Belföld
Hirdetés

Szerdán döntött az Országgyűlés a paksi atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének további meghosszabbításáról.

A döntés kapcsán Aszódi Attila volt államtitkár, a BME Természettudományi Karának dékánja azt mondta a Spirit FM Aktuál című műsorában, hogy már korábban is meg kellett hosszabbítani az üzemidőt, ennek a döntésnek köszönhetően pedig lehetőség van arra, ahogy akár 2037 után is üzemelhessenek a meglévő blokkok. 

Mint Aszódi elmondta, a nemzetközi gyakorlat szerint a paksi atomerőműhoz hasonló, '70-es, '80-as években épített reaktorok olyan nagy tartalékokkal rendelkeznek, hogy ha odafigyelnek az üzemeltetésükre és bizonyos berendezéseket közben kicserélnek bennük, akkor lehetséges a további üzemidő-hosszabbítás. Ebben a nemzetközi trendbe csatlakozott most be Magyarország is, ami a jelenlegi energiaválságos helyzetben különösen fontos lépés a szakember szerint. 

Aszódi szerint nem volt szükség az Országgyűlés döntésére, mert az atomtörvény nem írja ezt elő, ugyanakkor szerencsés, ha van parlamenti felhatalmazás is a dolog mögött. A szakember hangsúlyozta, most egy fontos engedélyeztetési folyamat indul meg, amelynek köszönhetően végül 20 éves üzemidő-hosszabbításra is lehetőség van, de ehhez először rengeteg berendezést felül kell vizsgálni, ráadásul a környező országokkal is egyeztetni kell a környezeti hatástanulmányról. 

"Kiidunlva a Paks II-es tapasztalatokból, valószínűleg az összes környékbeli ország igényelni fogja az erről szóló konzultációt."

A korábbi államtitkár arról is beszélt, hogy óriási szükség van Paks II-re is, főleg most, hogy ilyen bizonytalanság tapasztalható az energiaellátásban. Ennek megvalósulásához ugyanakkor kellenek az oroszok, mert a jelenlegi szerződések velük kötettek meg, ha pedig új projektet kell nyitni a szankciók miatt, akkor újra kell tervezni mindent és újra kell indítani az engedélyzetetési eljárást is. 

Ezen felül Aszódi szerint el kell gondolkodni további atomerőművek építésén is, amelyek egy Pakson kívüli telephelyen valósulhatnának meg, ráadásul teljesen más, nem orosz technológiával. A szakember szerint erre azért van szükség, mert annyira növekszik a villamosenergia-igény, hogy azt másképpen nem lehet fedezni.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés