Parragh: Ezermilliárd égett el egy év alatt

Belföld
Hirdetés

Parragh László azt mondja, hogy a monetáris politika tanulási folyamata került némi pénzünkbe.

Parragh László
Parragh László

A munkaadók mindent el fognak követni azért, hogy a minimálbér minél kevésbé növekedjen, a munkavállalók pedig növelni kívánják azt - fogalmazott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című gazdasági műsorában.

Ezekből az egyeztetésekből azonban az állam kivonul, noha Parragh megerősítette, hogy az állam és az önkormányzatok a legnagyobb foglalkoztatók Magyarországon, pláne, ha hozzáveszünk olyan cégeket, mint a MÁV (körülbelül 57 ezer dolgozóval). De az államnak ez a politikai értelemben vett kényelmes megoldás, magyarázta az MKIK elnöke. 

Az állam a megegyezés felelősségét, az ebből származó konfliktusokat igyekszik elkerülni. “Egyébként én is ezt tenném”, fűzte hozzá Parragh.

A gördülékeny tervezés mindig sikeresebb, mint a fix, pontos tervezés, emelte ki a véleményét Parragh. Szerinte ha változnak a külső körülmények, azt figyelembe veszi és hozzáigazítja a tervezési folyamathoz, magyarázta. 

Vagyis úgy gondolja, hogy helyes, ha van megállapodás a minimálbérről a munkáltatók és a munkavállalók között, de az a legjobb, ha van rá egyfajta utalás, hogy ezt év közben érdemes újratárgyalni. “Ezt a reálgazdaság megoldja” - szögezte le.

“A reálgazdaságban egyáltalán nem mérvadó a minimálbér, ha nagyon pikírt akarok lenni, akkor azt mondom, hogy ott legfeljebb annyiban, hogy mi az amire muszáj bejelenteni a munkavállalót” - ezt az MKIK-elnök mondta a héten egy konferencián. Erről most Rónai Egon műsorvezető kérdésére azt mondta, hogy a méréseik szerint a szürkegazdaság erősödik. Ez nem jó, ez nem szerencsés, tette hozzá.

Ezermilliárd forint egy év alatt - ennyi égett el Parragh László szerint. Ezt egy korábbi gondolatához fűzte hozzá, miszerint “a monetáris politika tanulási folyamata került némi pénzünkbe”.

Az adásban azt mondta, hogy az aranytartalékok kezelése, a határidők bemondása, a kamatszintek emelése, szakmailag “jó néhány szinten vitatható”.

“Van rá mentségük: nem biztos, hogy értenek hozzá” - jelentette ki Parragh. Azt is mondta, hogy “nagyon nem jó, hogy egyáltalán ilyenről beszélni kell”.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés