Parragh: ezt muszáj megcsinálni

Belföld
Hirdetés

A piac és az oktatás összekötése nem megkerülhető, ezt muszáj megcsinálni - jelentette ki Parragh László a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

Parragh László
Parragh László

A kihívásoknak meg tudtak felelni, az utódok sokkal erősebb kamarával lépnek tovább - összegzett Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. Emlékeztetett: a covid sok ágazatot megtépázott, egyeseket felemelt (mint például az e-kereskedelmet), majd amikor ennek vége lett, jött is az orosz-ukrán háború, ami magával hozta az energiaárak hirtelen és drasztikus növekedését, miközben az infláció elindult fölfelé. Közben volt egy energiaátállás, ami a zöldenergiát hozta meg, tette hozzá. Szóba hozta az új technológiák megjelenését is, mint például a mesterséges intelligencia. Abban bízik: a 7 szűk esztendő végén járunk.

Elérték, hogy a fiatalok nagyobbik része választja a szakgimnáziumot, a technikumot, ahol előbb egy szakmát tanul meg és utána mehet a felsőoktatásba, tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy minden diák, aki a szakképzésben részt vesz, havi juttatásban részesül. Hozzátette, vannak olyanok is, akik a minimálbérrel megegyező, vagy kicsit magasabb összeget kapnak. Az, hogy a felsőoktatás és a középiskola között le kell bontani a határokat, az ő javaslatuk volt - mondta Parragh. Azt gondolja, a felnőttképzésben is tovább kell azt vinni. Azt is az ő eredményüknek tartja, hogy egyre többen jelentkeznek reál képzésekre. 

A piac és az oktatás összekötése nem megkerülhető, ezt muszáj megcsinálni - jelentette ki. Ma a képzés szinte minden szinten igazodik a reálgazdasági igényekhez Parragh szerint. A munkaerőpiaci igények egyre gyorsuló módon változnak, és a kamarának ehhez hozzá kell igazítani a képzést, tehát a munkájuk soha nem ér véget. A duális képzést egyértelműen a jövőnek tartja.

A legnagyobb kihívás pedig a felnőttképzés területén lesz, amikor valaki 40-50 éves, nem nagyon akar tanulni, mégis van lehetősége rá, és olyan szakmát szerezhet, amivel egy új munkakört tud ellátni.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés