Parragh László szerint nem olyan szomorú a vállalkozások helyzete, mint ahogyan azt sokan gondolják

Belföld
Hirdetés

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke volt a vendégünk a Spirit FM Aktuál című műsorában, ahol arról kérdeztük, milyen várakozással tekintenek a jövő évre a vállalkozások a háború és az energiaválság árnyékában. 

Parragh elmondta, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan méri a cégek várakozásait, amelyből igyekeznek pontos képet kapni a helyzetükről. Mint mondta, nagy mintából dolgoznak, hiszen 3-4000 vállalkozás válaszol rendre a kérdéseikre. 

A cégek visszajelzéseiből az olvasható ki, hogy az energiaárak nagyon nehezen kigazdálkodhatóak, pénzügyileg viszont nehézségekre számítanak, amelyet részben elbocsátásokkal igyekeznek orvosolni, ez pedig nem jó Parragh szerint. 

Az elbocsátások mértékét viszont nehéz megállapítani, mert mint Parragh elárulta, a cégek nem mondják el magukról, hogy bajban vannak, ezért helyette azt kérdezik tőlük, hogy a versenytársaknál látnak-e esélyt erre. Ezen visszajelzésekből jutottak arra a következtésre, hogy jövőre leépítésekkel számolnak a vállalkozások. 

"A gazdaságban a várakozások negatívak, de ezek nem lepnek meg minket, hiszen látjuk ezt a mindennapok szintjén is."

Parragh László szerint a cégek várakozásai megjelennek a tényleges magatartásukban is, ezért ezekből a visszajelzésekből kiolvasható, hogyan fognak cselekedni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ugyanakkor arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy miközben borúsak a kilátások, addig a számok ezt már nem igazolják vissza. Tehát, valójában jobb a gazdasági helyzet, mint ahogyan azt sokan megélik. 

Mint elmondta, nemrégiben egy programot hoztak létre közösen a kormánnyal, amelynek célja az volt, hogy azon vállalkozások, amelyeknek 100 forint bevételéből 2 forint a rezsiköltségre megy el, azok állami támogatást kaphatnak. A statisztikák alapján ez körülbelül 100 ezer céget érint országszerte, azonban a programra mindössze eddig 600 cég jelentkezett. 

Paragh szerint ennek az oka az lehet, hogy a negatív hírek jobban terjednek a sajtóban, mint a pozitívak, és bár valóban van 1-2 vállalkozás amely bezárt a válság miatt, ezek pedig látványosak, de összességében nem igaz az, amit sokan gondolnak, hogy tömegével mennének csődbe a cégek. 

"Egyáltalán nem olyan szomorú a helyzet, mint ahogy azt sokan mondják."

- értékelte a vállalkozások helyzetét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés