PDSZ: Precedensértékű pert nyertek a pedagógusok

Belföld
Hirdetés

Nincs ma olyan pedagógus Magyarországon, akit ne érintene az a bírósági per, melyet nemrég néhány pedagógusnak sikerült jogerősen megnyernie – érzékeltette az ügy jelentőségét Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja a Spirit FM Partvonal című műsorában.

Mint mondja, az előzményekhez tartozik, hogy a pedagógusoknak 2013 szeptemberében egy új munkaidő-beosztást vezettek be az előmeneteli rendszerrel együtt. Az új beosztás szerint a tanároknak 22-26 órát kell megtartaniuk a kötött munkaidejükön belül, de e fölött további eseti helyettesítéseket is előírhatnak számukra.

Azért fordultak a bírósághoz, mert az állam nem fizette ki ezeket az eseti helyettesítéseket, ugyanis eddig az ilyen típusú órákat is a kötött munkaidő részének tekintették. Most a bíróság jogerősen kimondta, hogy a pedagógusokra is érvényes a Munkatörvénykönyv munkaidő-beosztásra vonatkozó előírása – magyarázta a PDSZ választmányi tagja.

Ennek értelmében, ha négy napon belül rendelnek el valamilyenféle munkavégzést, az rendkívüli munkaidőnek minősül, és azt 150 százalékos óradíjjal ki kell fizetni a pedagógusoknak – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy ez egy precedensértékű per, erre később mások is hivatkozhatnak.

Ez a jogerősen megnyert per azoknak a pedagógusoknak jelent pénzt, akik személyesen pereltek. A többieknek azt javasolja, hogy először peren kívül kérjék a nekik járó bérek pótlását, amennyiben rövid időn belül mégsem fizetnék ki, akkor szerinte tömeges pereket kell indítani. Emlékeztetett, hogy a Munka Törvénykönyve szerint három évre visszamenőleg lehet érvényesíteni a követeléseket, a többi azonban elévül.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés