Szombaton mindenki láthatja a különleges mentőegységek, köztük a HUNOR tagjainak munkáját egy versenyen

Nemzetközi
Hirdetés

Szombaton egyedülálló verseny lesz Budapesten, amelyben alpin-technikai szakemberek mérik össze a tudásukat. Tulajdonképpen kötélmentésről van szó, - ennek fontosságára az idei törökországi földrengés világított rá. A sajnálatos katasztrófák nyomán találkozott a Hungary Helps programnak a hivatása a magyar kutatómentők munkájával. Erről beszélgetett Novák András az Exkluzív című műsorban Azbej Tristan külügyi államtitkárral és Pinkóczi Tamás tűzoltó őrnaggyal. 

földrengés Törökországban
földrengés Törökországban

Magyarország kormánya a Hungary Helps programon keresztül 40 millió forinttal járult hozzá ahhoz, hogy elsősorban a civil kutatómentők minél előbb a helyszínre tudjanak érkezni, minél több emberi életet tudjanak megmenteni, és mentesüljenek az anyagi terhek alól.  Ehhez hozzátartozik, hogy folyamatosan képezni tudák magukat. Ezért a Hungary Nagyon fontosnak tartja ezt a versenyt – mondta Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára, a Hungary Helps Program vezetője.

Szombaton, augusztus 26-án nyolc csapat vesz részt a versenyen az Erzsébet téri óriáskeréknél. A résztvevők a magasból kötéllel mentést gyakorolják majd. Azt remélik a megmérettetéstől, hogy a tapasztalatokat jól tudják kamatoztatni majd olyan katasztrófahelyzetekben, mint amilyen a török földrengés is volt.   

„A mentési időnél sokkal fontosabb, hogy további sérülést ne okozzunk. Tehát a mentendő személy az elsődleges. De nyilván az is számít, hogyha valaki sérült, akkor hamar át tudjuk adni a megfelelő ellátó személyzetnek” – tette hozzá Pinkóczi Tamás, tűzoltó őrnagy. 

Azbej Tristan azzal egészítette ki a beszélgetést, hogy az éles bevetésnek a támogatásával értették meg azt, hogy a kutató-mentő hivatásnak mik a peremfeltételei, mik a körülményei, és azt, hogy azzal, hogy a mostani versenyt támogatják, azzal nemcsak egy rendezvényt támogatnak, hanem hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a kutató-mentő csapatok egy következő katasztrófahelyzetben ugyanolyan magas szakmai színvonalon és készenlétben tudják ellátni a hivatásukat, mint ahogy azt tették február elején.

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: