Pici, látványos, cuki - mondja Laposa Zsófia a butikborászatról
A borkészítés és a szőlőművelés is egész éves feladat, egy-egy hetek kimaradnak, de többnyire van munka mind a pincében, mind a szőlőben - árulta el Laposa Zsófia, borász, a Wine&Sofi butikborászat alapítója a Spirit FM Veszik vagy isszák? című műsorában.
Elmondta, hogy ilyenkor a legsűrűbb a szőlészeti odafigyelés, hiszen a gyümölcsöt folyamatosan épségben kell tartani, legfőképpen úgy, hogy folyamatosan “zöldmunkáznak”. A szőlő egy kúszónövény, tehát “a világból is kimegy” - magyarázta hozzátéve: azt a kompromisszumot kell megtalálni, hogy benne maradjon a sávrendszerben, jól is érezze magát, de kezelhető legyen.
A szőlő mindig a fény felé nő, így mindig oldalra nő, mondta. Ezért egy idő után nem lehet elmenni közöttük, sőt, össze is kapaszkodnak, tehát ez állandó, rendszeres munkát ad nekik.
A nagy pincészeteknél talán jobban megoszlanak a feladatok, hiszen az ember a pincéből nem biztos, hogy odaér a szőlőbe, ott külön szőlészeti ágazatvezető és külön borász szokott lenni, de a kisebb borászatokban célszerű, hogy az ember mindenhez értsen - vélekedett Laposa Zsófia.
Minden évben meglepődnek a borászok, hogy egyre korábban kell szüretelni, Laposa szerint idén 2-3 héttel vannak korábban egy átlagos szüreti időponthoz képest, hogyha az elmúlt 10 évet nézzük. Szerinte a Balatonon az olaszrizlinget augusztus utolsó hetében például már lehet is szedni, ami régebben szeptember végére esett.
“Pici, látványos, cuki, és egyedi, limitált tételek készülnek benne” - foglalta össze Laposa, mit jelent a butikborászat.
A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: