“Plüssmaci politizálást” folytat az EU a szakértő szerint

Nemzetközi
Hirdetés

Kismacik helyett Jurassic Parkban vagyunk a nemzetközi kapcsolatokban, fejtette ki véleményét Vincze Hajnalka szakértő a Spirit FM Nagykép című műsorában.

Mi a helyzet a NATO-n belül az Egyesült Államok és Európa viszonyával? Amerika a magas súlyával, fegyverkezési potenciáljával folyamatosan rányomja a bélyegét a szervezetre - de miért nem érvényesül Európa akarata, elképzelése? Van-e egyáltalán európai akarat? - vetődtek fel a kérdések a Spirit FM Nagykép című műsorában. Vincze Hajnalka független kül- és védelempolitikai kutató, a philadelphiai Foreign Policy Research Institute (FPRI) transzatlanti és európai kérdésekkel foglalkozó szakértője (Senior Fellow) azt felelte: nincs közös európai akarat. “Különösen nincsen olyan kérdés ebben, ami magával vonja az Egyesült Államokhoz való kapcsolatot is”. A NATO-ra egy belga szakértő azt mondta, hogy ez a Hófehérke és az immár 30 törpe viszonya. A NATO-ban Amerika dominanciája két kulcsfontosságú téren is megmutatkozik. Az egyik a hadiipar, a fegyverbeszerzések, a másik pedig a parancsnokság, a döntéshozatal kérdése. Ezekben a témakörökben Amerika túlsúlya mindig érvényesülni fog, és ez a tendencia most sem változik.

Ez lehet egyébként a közös európai biztonságpolitika gátja, mondta a szakértő, hozzátéve, hogy az is befolyásolja ezt, hogy az Európai Unió tagországai közül a döntő többség nem szeretne közös, önálló biztonságpolitikát. Ez a téma egyébként körülbelül 25 évvel ezelőtt merült fel, akkor az amerikai szakértők megjegyezték, hogy a NATO és egy valóban önálló európai védelmi politika nem virágozhat, a kettő összeegyeztethetetlen, magyarázta Vincze Hajnalka.

Az elmúlt években egyébként a szövetségnek több próbát is ki kellett állnia, például amikor jöttek a Trump-elnökség okozta bizonytalanságok, hogy kilépnek-e e NATO-ból vagy sem, mérséklődik-e az amerikai elköteleződés. Aztán jött a covid világjárvány, ami szintén rámutatott, hogy a függőség sebezhetőséget okoz. Az ukrán válság Macron elnök szerint is egy elektrosokk-ként felébresztette a korábban általa “agyhalottnak” titulált NATO-t - sorolta a szakértő. 6-8 évvel ezelőttig tabu volt európai autonómiát emlegetni, akkor ezek még Amerika-ellenesnek számított. Majd elkezdtek éleződni a geopolitikai nagyhatalmi vetélkedések, mutatott rá Vincze Hajnalka. “Ez a plüssmaci politizálás, amit az Európai Unió csinál, ez nagyjából az, hogy egy totálisan naiv elképzelés a nemzetközi kapcsolatokból, ami szerint az erőviszonyok már a múlté”, illetve egymás békítő erejében bízva felismeri mindenki, hogy ez a közös jó. A szakértő szerint a valóságban ez nem így történik, “kismacik helyett Jurassic Parkban vagyunk a nemzetközi kapcsolatokban”, ez a politizálás Vincze Hajnalka szerint mindig is életszerűtlen volt, amire az utóbbi évek rá is mutattak.

Ma azonban már lehet beszélni az uniós dokumentumokban stratégiai autonómiáról. Viszont most különböző jelzőket is hozzátesznek, például “bizonyos fokú” autonómiát emlegetnek. A szakértő szerint viszont függetlennek lenni olyan, mint terhesnek lenni, az ember vagy az, vagy nem az. Vagyis szerinte nincs olyan, hogy “bizonyos fokig” független valaki. “Mindig itt bénul le az európai egyeztetés”, tette hozzá, amikor az apró technikai részletekben eljutnak odáig, hogy valóban függetlenséget szeretnének-e, vagy sem. “Én a legjobban ezt a hadiipari kérdésekben látom”, mondta.

A teljes adást itt hallgathatja vissza:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: