Politikailag vezérelt intézménnyé vált a mentőszolgálat Szelényi Zoltán szerint

Belföld
Hirdetés

Meg kell erősíteni a háziorvosi rendszert, kéri az MSZP. Úgy vélik, hogy a rendszer hiányosságait jól mutatja, mekkora gond van már a betegút első állomásán is. Szelényi Zoltán, az MSZP egészségügyi kabinetjének vezetője volt a Spirit FM Aktuál című műsorának a vendége, aki az Országos Mentőszolgálattal kapcsolatban is éles kritikát fogalmazott meg.

“Hiányoznak a háziorvosok” - fogalmazta meg a szerinte egyik legnagyobb problémát a Spirit FM Aktuál című műsorában Szelényi Zoltán. Az MPSZ egészségügyi kabinetjének a vezetője hozzátette, hogy több mint 700 háziorvosi praxis betöltetlen az országban, és a praktizáló háziorvosok átlagéletkora is a 60 évhez közelít. Ez “azt jelenti, hogy nagyon hamar ezek az idős kollégák el fognak menni nyugdíjba és a jelen állapot szerint nem nagyon van, aki a helyükbe álljon” , fogalmazott Szelényi.

A politikus azt mondta, kedvet kell csinálni ahhoz, hogy a fiatalok a háziorvosi pályát válasszák. “Például ki lehetne dolgozni egy életpálya modellt a számukra” - mondta. Biztosítani lehetne számukra a lakhatást, kialakítani a megfelelően felszerelt rendelőket, gépkocsi használatot biztosítani nekik - sorolta, Szelényi Zoltán, mivel lehetne ösztönözni a végzős hallgatókat. “Helyre kellene állítani a presztízsét ennek a pályának” - jelentette ki.

Kérdésre elmondta, több településen is lehetőség lenne a lakhatás biztosítására, de Szelényi szerint önmagában ez nem elég csábító, emellé kell más ösztönző tényező is.

Szelényi arról is beszélt az Aktuál című műsorban, hogy vannak orvosok, akik egy bizonyos kor felett úgy döntenek, hogy ők már nem szeretnének éjszakai ügyeletet vállalni, vagy akut eseteket ellátni, ezért ők a klinikai praxisuk lezárása után dolgoznak tovább háziorvosként. “Nekik nyugalmasabb életmód kell, már nincsenek azok a szakmai kihívások, úgy érzik, ők már megcselekedték a kórházakban, amit meg tudtak” - magyarázta az egyébként traumatológus főorvosként is dolgozó Szelényi Zoltán. Nyugdíj előtt sokan elmennek háziorvosnak, összegezte.

“A fő problémám a mentőszolgálattal (Országos Mentőszolgálat - a szerk.) az, hogy egy politikailag vezérelt intézménnyé vált, ami nyilván egy ilyen jellegű szakmai tudást és a társadalom számára végzett rendkívül hasznos tevékenységet folytató szervezetnél nem megengedett. Itt csak szakmai szempontoknak lenne szabad érvényesülni, és a teljes transzparenciának” - fogalmazta meg az MSZP-s politikus a kritikáját. Hozzátette, hogy az a politika, hogy letagadják a problémákat, és azt mondják, hogy “a mentőszolgálat a legtökéletesebb. Ez nem megengedhető” - folytatta.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés