Politológus: a Fidesznek 15-20 év múlva lehet probléma, hogy elöregedő a szavazótábora

Belföld
Hirdetés

A választások óta tovább mélyült a generációs szakadék, írta a Medián közvélemény-kutató intézet. Úgy látják, viszonylag nagy az ellentét a 40 évesnél fiatalabb és az annál idősebb korcsoportok politikai irányultsága között. Szabó Andrea politológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatója a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, az adatok nem generációs lázadást mutatnak, hanem elfordulást a politikától. 

Hangsúlyozta, ha egy pártnak idősödő szavazótábora van, az még nem jelenti, hogy rövid- vagy középtávon problémái lennének a hatalmának megtartásával. A Fidesznek is leginkább 15-20 éves távlatban szembesülhet ezzel a kedvezőtlen állapottal tette – tette hozzá.  

„A választások kimenetele szempontjából sajnálatos módon a fiataloknak viszonylag kicsi a jelentősége, mert relatíve kevesen mennek el szavazni” – fogalmazott Szabó Andrea. 

Pártok és influencerek

Hivatkozás másolása

A politológus elmondta, hogy világszinten megfigyelhető a mostani huszonéveseknél, hogy leginkább azokhoz a személyekhez – pártokhoz, influencerekhez – kötődnek, akik az ő nyelvükön beszélnek. Ezt a nagyon speciális nyelvet nem biztos, hogy a Fidesz jelenlegi vezetői értik és beszélik. Ezért van az, hogy vannak olyan kiszervezett intézmények, személyek, akik pontosan ezt a nyelvet használva próbálják megszólítani a fiatal szavazókat.

A magyar fiatalok általában jobboldali beállítódásúak. Emlékeztetett, hogy a 2000-es évek közepe óta minden nagy ifjúságkutatás azt mutatta, hogy a fiatalokon belül többségben vannak a jobboldaliak, és mindig keresik a különleges hangokat, amik kitűnnek az átlagos pártpalettából. Példaként említette, hogy a Mi Hazánk nagyon erős üzenetei áthatolnak a zajon. Radikális üzenetekkel és erős ügyekkel lehet elérni a fiatalokat – hangsúlyozta. 

Rónai Egon felvetette, hogy az akkumulátor-ügy mennyire befolyásolhatja azt a fiatal közösséget, akikről azt szokták mondani, hogy a leginkább érzékenyek a klímakérdésekre. Az LMP nyitott kapukat dönget a fiatal korosztályban – véli Szabó Andrea. Szerinte az LMP-vel kapcsolatban az egyetlen probléma, hogy az elmúlt években nem volt trendi párt. Korábban jelentősen csökkent az értéke a pártpalettán, a kérdés, hogy a mostani aktivizmus tud-e áttörést hozni, de azt látja, hogy az LMP most tud megkapaszkodni a fiatalok körében, mert úgy tűnik, hogy a párt tíz év után visszatalál a fiatalos arcélhez. 

Mint mondta, 2020 környékén egyértelműen a Momentumnak sikerült megszólítani a fiatalokat, de aztán eltűntek, és átengedték a politikai teret más pártoknak. Három-négy évnyi elvesztegetett időszak után a Momentum megint szeretne ezen a téren betörni, de a politológus szerint ez csak akkor fog sikerülni, hogyha találnak egy megfelelő ügyet, ami egyelőre még nem látszik. A fiatalok nem nagyon szeretnek visszamenni ahhoz, akitől egyszer eltávolodtak” – tette hozzá Szabó Andrea. 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés