PSZ: Megszűnhet a pedagógusok közalkalmazotti státusza, a fiókban a köznevelési rendszer átalakítása

Belföld
Hirdetés
Fotó: pxhere.com

Továbbra sincs előrelépés a pedagógusok ügyében. A hétfő délutáni egyeztetésen semmiben nem állapodtak meg a pedagógus szakszervezetek és a kormány, de az érdekképviseleti vezetők attól tartanak, hogy kivezethetik a pedagógusokat a közalkalmazotti jogállások törvényéből és a bérrendezést a közoktatás rendszerének átalakításához fogja kötni a kormány– mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arról beszélt, hogy nem is reménykedtek megállapodásban, mert még tartanak az Európai Bizottság folytatott tárgyalások az uniós pénzekről, és a kormányzat a bérfejlesztések 50 százalékát Európai Uniós forrásokból fedezné.

Annyi fejlemény történt, hogy a hétfői tárgyaláson konkrét számokról beszéltek a kormány képviselői, és egyértelművé tették, hogy a pedagógusok átlagkeresetét milyen ütemben akarják felzárkóztatni: 2023-ra a diplomás átlagkeresetek 64,7 százalékára, 2024-re 72 százalékára és 2025-re 80 százalékára emelnék. De erre is csak szóbeli ígéretet kaptak, a kormány a vállalásait nem rögzítette írásos formában.

"Ami a legsúlyosabb számunkra, hogy a bérrendezést a közoktatás rendszerének átalakításához fogja kötni a kormány. Jól éreztük, hogy ez a kormány semmit nem ad ingyen számunkra."

– fogalmazott Totyik Tamás.

Tegnap az államtitkár közölte, hogy a fiókban van már a köznevelési rendszer átalakítása – hívta fel a figyelmet Totyik. Szerintük ez azt jelentené, hogy átalakítanák a minősítési- és a pótlékrendszert, és arra gyanakszik, hogy kivezetnék a pedagógusokat a közalkalmazotti jogállások törvényéből, ezzel pedig nagyon sok eddig élvezett előnyt elvesznek tőlük.

"Ki nem mondták, de egyértelmű ráutaló magatartást tettek rá"– felelte arra a kérdésre, hogy Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár vagy Kisfaludy László helyettes államtitkár ki is mondta tegnap, hogy megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti státusza vagy egyelőre csak ők következtetnek erre.

A szakszervezetek a fizetésemelésen túl több más követelést is megfogalmaztak, és ezek között olyan is van, ami szerintük nem pénzkérdés, de Totyik elmondása alapján ezekkel kapcsolatban semmilyen halvány lépést nem hajlandó tenni a kabinet.

"A kormány csak azért hátrált meg, mert az utcára kimentek az emberek és további kirúgásokat nem alkalmaztak a pedagógustársadalommal szemben, pedig ismereteink szerint legalább 150 olyan ember van, aki több alkalommal is polgári engedetlenséget folytatott" – nyilatkozta Totyik Tamás. 

A Pedagógusok Szakszervezetének alelölnek leszögezte: a tiltakozások akkor is folytatódni fognak, ha a kormánnyal bérkérdésben valamilyen megállapodás lesz.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés