Puzsér a Hamász támadásáról: “Nagyon váratlan volt ez az akció”

Nemzetközi
Hirdetés

Mészárlás történt az izraeli Super Nova fesztiválon, amit a Gázai övezet határától nem messze  tartottak. Ilyen bestiális akció nagyon-nagyon ritkán fordul elő, jelentette ki Puzsér. 

MTI

Mészárlás történt az izraeli Super Nova fesztiválon, amit a Gázai övezet határától nem messze  tartottak. Beszámolók szerint az első baljós jel az volt, amikor reggel fél 7-kor megszólalt a rakétákra figyelmeztető sziréna. A Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakétákat hamarosan lövések követték, majd a Hamász harcosai jelentek meg a közelben, hogy megtámadják a fesztiválozókat, illetve a közeli településeken élőket. Az egyik résztvevő elmondása szerint „Kikapcsolták az áramot, és hirtelen a semmiből megjelentek [a fegyveresek], és minden irányból tüzet nyitottak.” A fesztiválozók megpróbáltak elmenekülni, de mindenhol fegyveresekkel teli dzsipek voltak, amikből lőttek az autókra. 

A Hamász fegyveresei feltehetően a fesztiválozók közül is ejtettek túszokat, ahogy más közeli településeken is, az izraeli katonaság közlése szerint legalább 260 halottja van a támadásnak. Emellett a megjelent információk szerint legalább 130 túszt vihettek magukkal a Gázai övezetbe, köztük nőket, gyerekeket, időseket is. A trance- és rave-fesztiválra Izrael minden részéről körülbelül háromezer ember érkezett, a műfaj jellegéből adódóan javarészt 20–40 év közötti fiatalok.

“Nagyon váratlan volt ez az akció” - hangzott el Puzsér Róbert publicistától az Önkényes Mérvadó című műsorban a Spirit FM-en. A Moszadot ennél felkészültebbnek gondolta, de úgy tűnik, őket is meglepte a támadás. Szerinte már az is kétséges, helyes volt-e biztonsági szempontból a gázai övezet határához ilyen közel fesztivált rendezni.

Az szinte biztos, hogy az ország többi részén a Hamász harcosai nem tudtak volna betörni és visszatérni - tette hozzá Puzsér. A publicista úgy gondolja, “nem véletlen, hogy most történt ez a terrortámadás”, ennek szimbolikus jelentése is van - a szukkot, vagyis a sátrak ünnepe a zsidó vallásban az isteni gondviselésben való hitet fejezi ki. Szerinte az, hogy pont ilyenkor történt a támadás, az az isteni gondviselés elvitatása a terroristák részéről a zsidókkal szemben.

Ilyen bestiális akció nagyon-nagyon ritkán fordul elő, jelentette ki Puzsér. Az elmúlt évtizedben nem is nagyon emlékszünk ilyesmire, mondta.

A támadásról azt mondta Puzsér, hogy kemény és jól szervezett akció volt, amivel sikerült átlőni Izrael Achilles-sarkát.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés