Puzsér: a kegyelmi ügy ráégett Novák Katalinra

Belföld
Hirdetés

Az a nagy kérdés, hogyha Novák Katalinnak van válasza arra a kérdésre, hogy miért kegyelmezett, miért nem mondja? 

A februári lemondása óta Novák Katalin teljesen eltűnt a nyilvánosságból. Most a stuttgarti német-magyar Eb-meccs után találkozott vele a Telex újságírója, aki megkérdezte tőle, hogy miért adott kegyelmet K. Endrének.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy Novák Katalin miért adott kegyelmet K. Endrének, rendszeresen Novák Katalinhoz irányította a sajtó munkatársait, mondván, őt kell erről megkérdezni.

De a volt köztársasági elnök nem reagált érdemben a kérdésre, csak annyit tett hozzá, hogy a lemondásakor minden kérdésre megadta a választ, figyelmesen meg kell hallgatni a beszédet.

Odafigyelt a köztársasági elnök lemondó beszédére, mégsem kapott megnyugtató választ arra vonatkozóan Puzsér Róbert publicista, miért adott kegyelmet Novák Katalin K. Endrének - mondta el Puzsér az Önkényes Mérvadó című műsorban a Spirit FM-en. Az a nagy kérdés, hogyha Novák Katalinnak van válasza arra a kérdésre, hogy miért kegyelmezett, miért nem mondja? - fűzte hozzá a publicista. Ugyanennyi erővel a magánprogramján ezt is elmondhatta volna, hanem visszautalt egy korábbi időpontra, amikor szintén nem mondta el. Nincs válasza erre a kérdésre, de még azt se mondja, hogy nem szeretne válaszolni. Mi a tényleges oka annak, hogy erre a kérdésre nem válaszol? Az, hogy nem ő kegyelmezett, hanem a rendszer, de ő ezt se el nem ismerheti, se nem cáfolhatja meg. Nem mondhatja azt, hogy a rendszer kegyelmezett meg, én itt csak egy fogaskerék vagyok - fejtette ki a véleményét Puzsér Róbert.

Csízi Ági szerint nem vitás, hogy a döntést nem Novák Katalin hozta meg, de ha mégis így történt volna, szerinte akkor sem válaszolt volna Novák Katalin - azt már megszokhattuk, hogy kérdésekre konkrét válaszok nincsenek, indokolta. Hozzátette: “marha jó, hogy meggyőződések meg gondolatok alapján hoznak döntéseket”.

Felidézte Puzsér, hogy Novák a lemondó beszédében azt mondta: hibázott. A publicista az adásban azt fejtegette, hogy vajon mi volt a hiba? A felettesének az utasítására hallgatnia? Vagy Balog Zoltán jótállására hagyatkoznia? Horváth Oszkár megjegyezte, hogy jönne a cinikus válasz erre a felvetésre: a köztársasági elnök egy teljesen független intézmény, önállóan dönt.

Azt is megkérdezte Puzsér, hogy a kegyelmi üggyel kapcsolatban nem lehetne valamit kitalálni, hogyha fél év múlva valaki újra megtalálja Novák Katalint azzal, hogy miért kegyelmezett, hogy akkorra valamilyen mondás legyen? Ne az legyen, hogy én már mondtam?

Még mindig nincs magyarázat arra, hogy miért kegyelmezett Novák Katalin, hangsúlyozta Puzsér. Csízi Ági szerint pedig Novák Katalin a legnagyobb nyertese ennek, vagy legalábbis a legkisebb vesztese, utalt a jelenlegi juttatásra, a rezidenciára, a személyzetre. 

Nem minden a pénz, a magas társadalmi státusz, ez a kegyelmi ügy rajta égett, mindenkinek mindörökké ez fog az eszébe jutni, és ha bármikor Novák nyilvánosság elé lép, oda fog menni hozzá egy újságíró és meg fogja tőle kérdezni, amíg nem ad megnyugtató választ erre a kérdésre, mondta Puzsér. Már lemondott, nem tudják lemondatni újra, miért nem bírja megmondani az igazat? “Miért nem bírja azt mondani, hogy Balog Zoltán, akinek a szava a szememben szentírás, jótállt ezért az emberért” - tette hozzá Puzsér. Persze ezután fel lehetne tenni az újabb kérdést, hogy ez így működik, bemondásra? Szerinte itt az történt, hogy Balog Zoltán akart kegyelmezni, amit Novák Katalin ellenjegyzett. Balog Zoltán jóformán hosszabb ideig volt Novák főnöke, minthogy Novák ebbe a magas státuszba lépett volna, és már Balog kilincselt nála, mondta Puzsér.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés