Puzsér a köztévés vitáról: szánalmas volt ez a teljesítmény

Belföld
Hirdetés

Ez a Várkert Bazárban rendezett vita nagyon gyenge volt, egy nagyon-nagyon rossz minőségű élmény volt - summázta a véleményét Puzsér Róbert publicista a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában.

Egri Viktor és Puzsér Róbert
Egri Viktor és Puzsér Róbert

Csütörtök este nyolc órától élő adásban beszélhettek az EP-képviselőjelöltek a köztelevízióban. Mind a 11 listavezetőt meghívták a Várkert Bazárban rendezett, 100 percesre tervezett vitára, a helyszínen nem voltak nézők. Utoljára 2006-ban volt példa arra a köztelevízióban, hogy egy választás előtt hasonlóan magas szintű ellenzéki és kormánypárti jelöltek vitázzanak egymással élőben.

Ám az adás során valódi vitára nem került sor, a jelöltek monológként elmondhatták az álláspontjukat.

Az MTVA az alábbi meghatározott témaköröket adta meg a képviselőjelölteknek: az Európai Unió védelme és biztonsága, migráció/menekültügy, illetve a mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam.

Ez a Várkert Bazárban rendezett vita nagyon gyenge volt, egy nagyon-nagyon rossz minőségű élmény volt - summázta a véleményét Puzsér Róbert publicista a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában. A megszólalóknak gyakorlatilag semmilyen érdemleges mondásra nem volt esélyük, vita nem alakult ki, közügyekről szóló érdemeleges vélemények és azok ütközése nem valósulhatott meg. Az egész olyan volt, mint egy szavalóverseny - tette hozzá. Láthatóan mindenki félreértette a feladatát, mondta. Láthatóan arra gyúrtak, hogy ők fogják elmondani a legügyesebben, a legjobban azt, amit akarnak.

Amikor nem színészek színészkednek, akkor van az embernek “rohadt kellemetlen érzése” - még ha jó is a szöveg, véleményezte Puzsér. A színészet is egy szakma, hogy egy olyan szöveget, amit valaki nem gondol úgy, akkor is elő tudjon adni. Horváth Oszkár műsorvezető itt közbeszólt, hogy ő ezt Dobrev Kláránál és Cseh Katalinnál szokta érezni úgy, hogy egyébként Dobrev “mondott most egy-két olyat, amit szerettem is volna hallani, úgyhogy köszi”, de “Deutsch is mondott olyat a Gyurcsányékra, szerettem volna hallani, úgyhogy köszi”. És Cseh Katalin is tesz olyat, amit jogosnak tart, ennek ellenére azt érzi, hogy nincs ott, de Dobrev dühét sem látja.

Puzsér szerint a vita összes résztvevője porszívóügynök volt és porszívót akart eladni a nézőnek, és az volt a verseny, melyiküknek jobb a mondókája. Ez valami annyira régen megbukott kommunikációs know-how, valami, amit már régen le kellett volna váltani, valami, ami abszolút nem átélhető, valami olyasmi, amikor látod, hallod, tapasztalod, hogy a politikus hazudik, amikor hallani, hogy ez egy betanult szöveg - fejtette ki Puzsér. De itt nem a porszívót kellett volna eladni, hanem az ügynököt.

Szánalmas volt ez a teljesítmény, mondta Puzsér. Úgy látja, egyik jelölt sem gondolt arra, hogy különböznie kellene a többitől. Mintha egyikük sem mert volna innoválni, hanem követő stratégiát vettek fel.

Egri Viktor szerint az fentiek inkább művészetkritikai megközelítést tartalmaztak. Úgy látja, eleve faramuci helyzet volt és biztos abban, hogy az MTVA azért vágott ebbe bele, mert összeszámolták, hogy 11 ember van, az pont egy focicsapat, és a focit szeretni kell a rendszerben. Aztán kitalálták azokat a kereteket, amiben nem tudnak menekülni az ellenzéki pártok ebből a helyzetből. Például odadelegáltak két olyan vitavezetőt, amiből az egyik fél évvel ezelőtt még biztosan abban reménykedett, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltje lesz, a másik meg Novák Katalin sajtófőnökeként a hallgatás sajtófőnöke volt.

Olyasvalakit kellett volna odaküldeni Deutsch Tamás helyett, akivel emberileg lehet azonosulni és nem a rendszer romlottságának, identitáshazugságának a torz tükre - fogalmazott Puzsér. Márpedig a Deutsch Tamás az - szögezte le. “Odaküldeni ezt a kiélt, Brüsszelben szétbulizott, felpuffadt pofát, hogy ez adja elő a magyaroknak ezeket a dumákat” - mondta. Egri azt mondta: ebben a  propagandakörnyezetben, ahol nemrég jöttek ki a hírek, hogy mennyivel költ többet a Megafon-Fidesz-CÖF hármas, mint Európa bármely, sokszorosan nagyobb gazdasággal és népességgel rendelkező országának összes politikai közössége a hirdetésekre, ezek a szavak igazából jól bejáratott refrének. Mindegy, hogy ezt Deutsch Tamás mondja-e, vagy egy csodálatos nádszál virágkisasszony.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés