Puzsér: Balog Zoltán kőkeményen visszaélt a kegyelemmel

Belföld
Hirdetés

Balog Zoltán a kegyelmi botrány közepette, március 9-én a budapesti Ráday Ház dísztermében rendezett gyülekezeti lelkész-főgondnoki konferencián közel négyszáz ember előtt beszélt arról, hogy ő hogyan látja a Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit igazságügyi miniszter lemondásához vezető eseményeket. 

A zárt körben elmondott beszéd leirata hosszabb ideje kering református körökben, ebből az derül ki, hogy nem csak a bicskei gyermekotthon vezetőhelyettese, K. Endre ügyében járt el kegyelemért, hanem más esetben is próbálkozhatott.

A 444 a hangfelvétel alapján így idézi Balog Zoltán mondatait: „Amikor lelkipásztor társammal megkaptam a jelzést azokról, akiket jól ismertem a politikából, a közéletből (?), hogy ezt az embert a rendőrök fogják elvinni, mert a pályázati elszámolás nem úgy sikerült, s volt egy álmatlan éjszakám, másnap reggel bementem a püspöki hivatalba, és mondtam a helyettesemnek, hogy baj van, most mit csináljak? Végig azon gondolkoztam, hogy most kit kellene felhívni, hogy kéne elrendezni úgy, hogy ne legyen törvénytelen; de azért van valami mozgástér, hogy visszafizessék, másképp csináljuk, adunk hozzá, csak hogy megmentsük azt az embert - mondom, hogy most mit csináljunk? S azt mondta, hogy először imádkozzunk! Na, ez a különbség! Hogy valaki közéletileg és politikailag közelít meg valamit, még ha a cél helyes is, vagy pedig lelkileg közelít meg. Ez kerül mérlegre”.

Az ügyről nem derült ki, hogy mi lett a vége, és Balog sem reagált az ezzel kapcsolatos kérdésekre. 

Puzsér Róbert arra kíváncsi, hogyha valaki nem úgy bűnös, ahogyan azt kimondta a bíróság, akkor hogyan? - hangzott el a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában.

Amikor Balog Zoltán “kőkeményen” visszaél a kegyelem jelentésével, akkor érdemes arra emlékeztetni mindenkit, hogy K. Endre nem börtönben volt, amikor Balog Zoltán K. Endre feleségével felment a Sándor-palotába és ott kért kegyelmet neki. Hanem otthon volt, egy jeladóval a lábán, és körülbelül 10 hónapot kellett volna még így töltenie.

Viszont ebben az esetben a tanári pályától örökre el lett volna tiltva -szúrta közbe Nagy Gergő. “Na erről van szó” - bólogatott Puzsér. Itt a kegyelem nem annak szólt, hogy K. Endrének ne kelljen a börtönben senyvednie, és hazamehessen a családjához. Hanem arról, hogy visszamehessen a tanári pályára, gyerekek közé - fejtette ki.

Horváth Oszkár műsorvezető szerint ha ezt az adást Balog hallgatja, még mindig nem érti, miért is baj ez, ezért azt mondta: nem szeretnénk, ha visszamenne a gyerekek közé, mert nem tudja őket megvédeni, és az ilyen környezetben ez azzal egynemű, mintha segítene őket bántani.

Puzsér szerint nem arról van szó, hogy nem tudja őket megmenteni, hanem “ő kényszeríti azokat a gyerekeket a V. Jánosnak az irodájába, ahol aztán azokat a gyerekeket a V. János igazgató megrontja”. Horváth közbeszólt, hogy nem így történt, hanem addig felügyelte őket, amíg a vallomásokat visszavonták. “Cserbenhagyta őket” - fogalmazott a műsorvezető.

Ha Balog Zoltán most segítséget nyújtott egy szegény, szenvedő embernek, mi lesz azokkal a szegény, szenvedő kölykökkel az intézetben, akiket nem véd meg senki, akiknek a gyámja a miniszterelnök kéne, hogy legyen? - kérdezte Puzsér. 

Nagy Gergő szerint Balog azért sem érti a helyzetet, mert a püspök továbbra is azt gondolja, hogy K. Endre méltatlan büntetést kapott. És vajon hány ilyen ügy lehet az elmúlt 20-25 évben - amire Balog utalt?

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés