Puzsér: Biztos, hogy a tévézés olyan jót tett a szülőknek?

Belföld
Hirdetés

Okostelefonozás, kütyü, TikTok a kamaszoknak: mennyire is károsak ezek?

Egy ír kisvárosban a szülők úgy döntöttek, hogy “okostelefon-mentességi kódexet” fogadnak el a 14 év alatti gyerekeik védelme érdekében - írja a Guardian. Ez azt jelenti, hogy a településen minden szülő beleegyezik, hogy nem engedi meg a gyerekének, hogy középiskolás kora előtt okostelefonja legyen, a diákok nem csak az iskolában, de otthon sem használhatnak okostelefont. A szülők célja, hogy egyik gyerek se érezze magát különcnek, amiért nincs okostelefonja, és ne érezze a többségi nyomást arra, hogy legyen.

“Ha ezt egyénileg csinálod, a gyerekedet kirekeszted a szociális interakciókból” - vélekedik a hírrel kapcsolatban Puzsér Róbert publicista. A Spirit FM Önkényes mérvadó című műsorában a publicista azt is mondta, hogy “minden nemzedék úgy vélekedik, hogy ahogy Ő nevelkedett, az volt a jó”. Sőt, minden nemzedék azt gondolja, hogy “ahogy ő csinálja, az a jó”, fogalmazott.

Biztos, hogy a tévézés olyan jót tett a szülők nemzedékének? - teszi fel a kérdést Puzsér. Hozzátette, szerinte annyit árt az okostelefonozás a gyerekeknek, mint amennyire a szülőknek ártott a tévézés. Csízi Ági rögtön reagált, hogy úgy látja, azért most rosszabb a helyzet, például a TikTok hatásairól még keveset tudunk, mert nem kutatják a témát olyan régóta. De mint mondja, az több szakértő és kutató szerint érzékelhető, hogy a koncentrációs készséget és a rövidtávú memóriát is károsan érinti.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés