Puzsér: csalnak a közvélemény-kutatók

Belföld
Hirdetés

Az Iránytű Intézet friss kutatása szerint a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 27 százalékon áll, ami közel 2,2 millió szavazót jelent, ez körülbelül 600 ezer fővel kevesebb, mint a 2022-es választások alkalmával belföldön megszerzett szavazatainak száma.

A teljes népesség körében a legerősebb ellenzéki párt Magyar Péter Tisza Pártja 13 százalékos népszerűséggel (körülbelül 1 millió szavazóval), a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciót pedig a teljes népesség 5 százaléka támogatja.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy a bizonytalanok, biztosan nem szavazók aránya továbbra is magas: 37 százalék.

A pártot választani tudók körében toronymagasan vezet a Fidesz-KDNP, a kutatás szerint a kormánypártok az EP-választáson a voksok csaknem felét (49%) szereznék meg. Az Iránytű szerint Magyar Péter pártja itt a szavazatok közel negyedére (23%) számíthat.

A pártot választani tudó biztos szavazók között pedig a Fidesz-KDNP támogatottsága 50, a Tisza Párt 26 százalék, a DK 10 százalék. Viszont rajtuk kívül más nem szerezne mandátumot: sem a Mi Hazánk, sem a Kétfarkú Kutya Párt, sem a Momentum nem érné el az ötszázalékos küszöböt.

“Engem picit türelmetlenné tesz, hogy a teljes népességre vetítik” - mondta Horváth Oszkár műsorvezető az Önkényes Mérvadó című műsorban a Spirit FM-en. 

Amikor egy kutatóintézet munkatársa kérdez meg valakit arról, hogy kire szavazna, sokkal könnyebben mondja azt, hogy neki nincs pártja, nem szavazna. Pont azért, mert ez nem egy éles helyzet és neki még van több hónapja, hogy kialakítsa a saját preferenciáját - magyarázta Puzsér Róbert publicista. De amikor ott lesz a választás, akkor lesz az illetőn egy nyomás, és sokkal többen választanak, azok is, akik a felmérés során nem tudtak dönteni.

Egri Viktor szerint nagyon jó példa a nyomásra, amit Magyar Péter mondott, amikor a gyerekei megjelentek a fülkében, ezért a Kutyapárt helyett a Fideszre szavazott. “A nyomás nagyon sok mindent képes megváltoztatni” - fogalmazott. Őt inkább az érdekelné, hogy lehetnek a közvélemény-kutatások ekkora különbségek.

“Úgy, hogy csalnak” - vágta rá Puzsér. Szélhámoskodnak a közvélemény-kutatásokkal, mert így akarják befolyásolni a közvéleményt - tette hozzá. Ez mindegyik intézményre igaz Puzsér szerint. Tévedni lehet mondjuk 5 százalékot, de amikor tendenciózusan úgy téved egy intézet, ami az ő irányultsága, akkor az nem tévedés - fűzte hozzá.

Kiderült, hogy Horváth Oszkár borzasztó rossz véleménnyel van erről az egészről - és nem a szakmáról, mert bizonyos hibahatárral lehet dolgozni. 

Miért annyira fontos, hogyha ma lenne a választás, mennyien szavaznának az egyes pártokra? - kérdezte Puzsér. Miért traktálnak minket ezzel? Jó ez a demokráciának? Nem arról kellene szólnia a demokráciának, hogy itt vannak ezek a politikai mozgalmak, amelyeknek vannak bizonyos ajánlataik, amelyek közül a választóknak választani kellene? Nem nyerni akarni kellene a választónak és arra deformálni a közvéleményt, hogy a választó a győzteshez óhajtson tartozni. Szerinte az intézetek zsarolják a választót, hogy elveszik a szavazata és feleslegesen adta azt le, ha küszöb alatti pártra voksol valaki.

A teljes beszélgetés itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés