Puzsér elmondta, hogyan sorvad el a magyar egészségügy

Belföld
Hirdetés

Lassú privatizáció zajlik az egészségügyben, aminek könnyen az lehet a vége, hogy csak az él túl, aki meg tudja fizetni a magánellátást - legalábbis így vélekedett Puzsér Róbert publicista az Önkényes mérvadó című műsorban a Spirit FM-en.

A 74 éves Gálvölgyi János szerda reggel lett rosszul budapesti, II. kerületi otthonában. Kisebbik lánya elmondta, hogy nővére 9.40-kor hívott mentőt a színészhez, a telefonban a nő elmondta, hogy apja nem kap levegőt és félrebeszél. Gálvölgyi Dóra ekkor a belvárosból autóval a szülei házához sietett, körülbelül fél óra alatt oda is ért, de a mentők ekkor még nem voltak ott. Fél 11 körül hívta újra a segélyhívót azzal, hogy hol van a mentőautó, mert az édesapja láthatóan rossz állapotban van. Erre azt a választ kapta, hogy nem sikerült elindítani az autót. Végül lánya a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára vitte be Gálvölgyi Jánost, ahol a színész az intenzív osztályra került.

“Nem fogsz mentővel szórakozni, mert pontosan tudod, hogyha a hozzátartozód életére megy ki ez a játék, akkor nem érdemes őket felhívni, hamarabb megoldod, ha bemész egyedül” a kórházba, mondta az Önkényes mérvadóban Magyar Dávid azzal kapcsolatban, hogy miért is nem fog összeomlani a rendszer. A Spirit FM műsorában hozzátette Magyar Dávid, hogyha a beteget már a kórház sem fogadja, akkor a tehetősebb réteg eleve a magánorvosához fordul majd. Szerinte így nem fog bekövetkezni az a sokak által vizionált “nagy összeomlás”, amikor már a telefont sem veszik fel a mentősök.

Puzsér Róbert publicista emlékeztetett arra, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként “beleállt ebbe, hogy privatizálni kell az egészségügyet, és a magyar társadalom jól érezhetően elutasította ezt. És Orbán Viktor az élére állt ennek az ellenállásnak és megvédelmezte az alanyi jogunkat az egészségügyi szolgáltatásokhoz” - fogalmazott Puzsér. Majd azt mondta, Orbán csak taktikailag különbözik Gyurcsánytól, ezért ezt a privatizációt ő csupán elnyújtotta. Szerinte most ez “a privatizáció úgy történik, hogy folyamatos forráselvonást intéz az egészségügyi rendszerben, ami folyamatosan vért veszít, és nem kap transzfúziót. És ilyen módon szépen lassan elsorvad és az emberek majd észreveszik magukat. Ez egy elnyújtott, passzív eutanázia”, ami nem csupán az egészségügyi szektort, hanem az abban bízó és arra rászoruló magyar állampolgárokat is érinti.

Puzsér úgy véli, hogy a társadalom gazdagabbik rétege a magánegészségügy felé tendál majd, akiknek pedig nem telik rá, ők gyakorlatilag belehalnak majd ebbe a “kivéreztetésbe”.

Azt is elmondta a publicista, hogy nagyon sajnálja Gálvölgyi Dórát, amiért ez megtörtént vele, biztosan nehéz lehetett ilyen helyzetben látnia az édesapját. Puzsér szerint a diszpécsernek pedig ez a hívás csak egy hívás volt a sok közül.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés