Puzsér Karsai ügyéről: kifogás, hogy nincs meg a jogi környezet

Belföld
Hirdetés

Azt nem tudják biztosítani, hogy egy embernek a beszámíthatóságát szavatolni, mérni, ellenőrizni lehessen és amennyiben a döntési képességének a birtokában van, abban az esetben a hozzájárulása a saját kegyes halálához törvényileg, jogilag szabályozott legyen? - kérdezte Puzsér Róbert.

Meghozta a döntést Karsai Dániel alkotmányjogász ügyében a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön. A bíróság indokolásában 6:1 arányban nem találta a magánélethez való jog sérelmét megalapozottnak. A bíróság a 8. cikk alapján benyújtott panaszt önmagában, a 14. cikk alapján benyújtott panaszt pedig a 8. cikkel együttesen elfogadhatónak nyilvánítja, a kereset többi részét pedig egyhangúlag elfogadhatatlannak nyilvánította, olvasható az indoklásban.

Karsai Dániel azért fordult a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert itthon a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé az aktív eutanáziát. Karsai Dánielnél 2022. augusztusában diagnosztizálták az ALS betegséget, tavaly szeptemberben állt nyilvánosság elé, amikor Facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést a betegségéről. 

Az alkotmányjogász azért fordult a nyilvánossághoz, mert azt szerette volna elérni, ha a hozzá hasonló helyzetben lévőknek nem kell méltatlan és kiszolgáltatott helyzetbe kerülniük.

Időnként reménykedsz abban, hogy Strasbourgban, Brüsszelben vagy Hágában, ezekben az európai jog utolsó bástyáinak tekintett városokban valami másként történik, és aztán nem így lesz. Ugyanakkor bennem az is felvetődik ilyenkor, hogy ettől függetlenül lehetne akár a mi országunk a szabadságharcosa az ügynek olyan módon, hogy egyelőre az országoknak a kisebbik részében van dekriminalizálva csak néhány formája az asszisztált öngyilkosságnak. Na de pont innen indulna polgárháború azokért a kvázi jogokért, vagy életvégi döntésért, ahol mindenben tök utolsóak vagyunk? - fejtette ki a gondolatmenetét Horváth Oszkár műsorvezető a Spirit FM Önkényes Mérvadó című adásában.

Magyar Dávid általánosságban nem érti a döntéshozók elutasítását az eutanáziával kapcsolatban. “Nincs olyan civilizációs vagy technológiai vívmány, amellyel ne lehetne visszaélni” - mondta erre Puzsér Róbert publicista. Magyar szerint Karsai beadványára azt is lehetett volna mondani, hogy értjük, filozófiailag jogod van hozzá, de nem tudjuk azt a biztonságos jogi környezetet megteremteni, amivel engedélyt adhatunk erre.

Azt nem tudják biztosítani, hogy egy embernek a beszámíthatóságát szavatolni, mérni, ellenőrizni lehessen és amennyiben a döntési képességének a birtokában van, abban az esetben a hozzájárulása a saját kegyes halálához törvényileg, jogilag szabályozott legyen? Ez egy teljesíthető, megugorható feladvány - fogalmazott Puzsér. Szerinte kifogás, hogy nincs meg a jogi környezet és azért mondják, mert nem akarják bevezetni. Ha be akarnák vezetni, 10 perc alatt meglenne a jogi környezet, tette hozzá.

A publicista felemlegette, hogy a nőknek évtizedeken keresztül kellett polgárjogi harcot vívniuk, hogy szavazhassanak. A feketéknek szintén évtizedes polgárjogi küzdelmeket kellett vívniuk. A fegyvertartási jogot sem adta olyan könnyen az állam. A történelem során minden egyes jogért meg kellett harcolni, sokszor nemzedékeken át, miért pont az eutanázia lenne kivétel? Karsai Dániel ennek a küzdelemnek az egyik harcosa. Hogyha egy nap majd megvalósul ez a jog, Karsai úgy fog bevonulni a történelembe, mint ennek a jognak az egyik zászlóvivője., talán egy nap belőle lesz az eutanázia polgárjogi harcosa.

A teljes beszélgetés itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés