Puzsér: ma már mi rimánkodunk a szakiknak, hogy dolgozzanak

Belföld
Hirdetés

Megduplázták a fizetésüket a mesteremberek a koronavírus óta, írta a vg.hu egy szakmunkásokat közvetítő oldal adatai alapján. A fizetések különbsége vidék és főváros között. A nettó jövedelmek keresete megközelítette az egymillió forintot, de fölötte keresnek például az ácsok, a lakatosok, kicsivel maradnak alatta a burkolók.

Amikor én voltam középiskolás, azt mantrázták a szülők a gyerekeiknek, hogy tanulj tovább, végezz egyetemet, és akkor soha nem lesz az életben gondod, magas nívón fogsz tudni élni, nélkülözhetetlenné válik a munkád, értékesebb szaktudás birtokában leszel, aminek a révén meg fogod tudni állni a helyedet az életben - idézte fel Puzsér Róbert a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában, mivel nyomasztották régen a szülők a gyerekeket.

Ám mostanra a képlet teljesen megfordult - tette hozzá. Szerinte ma jó lelkiismerettel egy szülő azt tanácsolja a gyerekének, hogy tanuljon ki egy szakmát, és soha nem lesz gondja az életben. Legyen bármilyen szaki, erre az országra szükség lesz rá.

De vajon mikor váltak alacsony presztízsűvé a diplomás állások? Puzsér szerint az EU csatlakozáskor. “Az EU gyakorlatilag leszippantotta a szakképzett melósokat a magyar munkaerő piacról” - mondta a publicista. Unió nélkül ők még itt lennének, és nem ők diktálnának. Szerinte ma a szakik diktálnak a munkaadóknak, és ez az ő szempontjukból teljesen jó. 

Régen pedig úgy volt, hogy a szaki számára volt lehetőség a munka, örült, hogy megélhet, de ez mára megfordult: a szaki a pénzénél van, és az átlagembernek kell rimánkodni, hogy jöjjenek már ki hozzá.

Szabó Eszter is megerősítette, hogy aranybánya lett itthon maradni szakiként, ugyanakkor fontosnak tartaná, hogy a gyerekek rugalmasak legyenek és nézzék a trendeket és menjenek szembe az árral. “Nem kapsz érte díjat, hogyha egy munkahelyed volt egész életedben” - tette hozzá.

Puzsér azt mondta, hogy az a kulturális önérték, ami az értelmiségi léthez tartozik, “hallatlanul sokat” vesztett az elmúlt két-három évtizedben. A tudás, mint érték elinflálódott, tette hozzá. Régen volt jelentése annak, hogy valaki értelmiségi, ez nem a bérszínvonalban volt kifejezve, és mostanra ez jóformán teljesen elveszett - tette hozzá.

A teljes adást itt nézheti vissza:

Hirdetés
Hirdetés