Puzsér: Magyarország már a posztszovjet Közép-Ázsia

Belföld
Hirdetés

Hazaváró Irodákat nyit a kormány. De vajon miért és hova is jönnének haza a külföldön dolgozó fiatalok? A Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában ezt is alaposan kibeszélték.

Az ország 27 pontján nyit Hazaváró Irodákat a kormány. Ezek célja a jelenleg külföldön dolgozó és élő magyarok hazacsábítása, a hazaköltözésükkel kapcsolatos ügyek intézése – írja a hvg.hu.  Alapvetően megyénként egy, de hat megyében és Budapesten is két „egyablakos ügyintézésre” szolgáló iroda működik majd. Ezekre, valamint telefonos ügyfélszolgálatra és internetes portál létesítésére hárommillió eurót különít el a magyar kormány. A projekt már régóta készülőben van, azonban csak idén júliusban kapott nagyobb figyelmet, amikor Kövér László házelnök egy interjúban beszélt a Hazaváró Irodákról. A 2010-es évek közepén egyébként már próbálkozott a kormány a külföldön élő magyarok hazahozásával, az akkor kifejezetten fiatalokat célzó programot 100 millió forintos keretösszeggel indították és 2016-ban döntöttek a leállításáról. A program keretében - 2016 közepéig - 105 fiatalt sikerült hazacsábítani.

Miért jöjjön haza a fiatal? Az iroda kedvéért jöjjön haza, az csábítja? - kérdezi Puzsér Róbert publicista az Önkényes Mérvadó című műsorban a Spirit FM-en, majd tovább sorolja: az egészségügy, az oktatásügy, az állami szektor leépítése és a MÁV szárnyainak a leépítése, Kelet-Magyarország elzüllesztése, legatyásítása, elputrisítása ellenére kellene hazajönni, viszont az iroda nyomán.

A publicista azonban ennél tovább is ment az adásban: ha ennyire fontosak ők és tényleg magyarok, akkor miért kell megnehezíteni a szavazásukat? “Ha a határ lép át téged, akkor szavazhatsz levélben, de ha te léped át a határt, akkor a konzulátus előtt kell sorban állnod” - fogalmazott. Szerinte büntetik a külföldön dolgozó magyarokat, és nem engedik őket levélben szavazni, “mert annyira nem fontos polgárok”, de azért jöjjenek haza.

Magyar Dávid azt mondja, hogy olyan költségei vannak ezeknek az irodáknak, hogy “nincs értelme. Minek nyitjuk meg ezeket a helyeket?” A másik kérdéskör, amit megfogalmazott: miben kell segíteni a munkavállalással kapcsolatban? Hiszen ha valaki külföldre ment, vélhetően van egy jó referenciája. “Miben tud segíteni a magyar állam? Gyere, menj el tanárnak 200 nettóért?” - fogalmazott.

Puzsér úgy látja, ha tényleg abban szeretne segíteni a magyar állam, hogy az elvándorolt fiatalok visszatérjenek, esetleg nem kellene Magyarországot Közép-Ázsiához csatolni, Hungarisztánná zülleszteni. Magyar Dávid itt gyorsan közbeszúrta, hogy “meg akkumulátor-összeszerelő üzemmé”.

A publicista kifejtette, hogy vannak jó példák, hogyan lehet egy országot modernizálni, digitalizálni, a Nyugathoz csatolni a Kelet helyett - ilyen mondjuk a Baltikum. “Ehhez képest mi Türkmenisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Kazahsztán példáját követjük. És Orbán Viktor nem egyszerűen csak gazdasági kapcsolatokat épít. Politikai berendezkedést, ideológiát, identitást és kultúrát importál onnan ide” - mondta. Ez már nem is a Kaukázus, hanem a posztszovjet Közép-Ázsia, fűzte hozzá.

A teljes adás itt nézhető vissza:

Hirdetés
Hirdetés